Feketelista az Izraelt bojkottálókról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 Az izraeli Stratégiai Ügyek Minisztériuma feketelistát állított fel, ezen húsz szervezet szerepel, amelyek élen járnak az ország ellen meghirdetetett bojkott  kampányban.

A BDS (Boycott, Divestment, Sanctions –  Bojkott, Tőkekivonás  Szankciók) mozgalom fenti szervezeteinek aktivistái a jövőben nem tevékenykedhetnek Izrael területén. Az intézkedés, amelyet Gilad Erdan miniszter jelentett be, négy földrész szervezeteit érinti, köztük egy zsidó csoportot is, az USA-beli Jewish Voice for Peace tömörülést. Az intézkedés, márciustól lép életbe. A szervezetek listája itt olvasható.

A BDS France, az egyik kitiltott mozgalom demonstrációja Párizsban

Még az óévben arról is határozott az izraeli kormány, hogy 75 millió dolláros projektet kezdeményez a BDS elleni küzdelem céljából. Ebből egy nonprofit szervezetet hoznának létre, melynek vezetősége részben a kormányzat képviselőiből, részben pedig külföldi szponzorokból állna. A 36 milliós kezdőtőkét a kormányzat biztosítja. Máris vagy tucatnyi izraeli adakozó jelentkezett, akik készek minden állami dollárhoz két vagy három dollárt hozzátenni felajánlásképpen.

A BDS lényege – tüntetés egy amerikai egyetemen

Alapítói elképzelése szerint a szervezet hivatott felvenni a rendszeres küzdelmet a művészekre, előadókra és gazdasági vállalkozásokra nehezedő nyomással szemben, amely arra irányul, hogy a célszemélyek ne tartsanak fenn kapcsolatot Izraellel. A szervezetre különösen nagy feladat hárulna háborús helyzetben, terrorista hullámok idején, valamint akkor, amikor nemzetközi szervezetek a zsidó államot elítélő határozatokat fogadnak el. Nyilvános kampányokat rendezne, lobbizna, és véleményformáló személyiségek izraeli szolidaritási látogatásait szervezné világszerte, de elsősorban Európában. Összehangolt cselekvésre ösztönözné Izrael szimpatizánsait, mozgósítaná a közösségi médiát, és újabb média lehetőségeket teremtene.

Gilad Erdan

Mivel az ilyenfajta tevékenység eddig a külügyminisztérium hatáskörébe tartozott, arra számítanak, hogy egy civil szervezet, a kormányzati bürokrácia megkerülésével, a „nyilvános diplomácia” keretein belül gyorsabb és rugalmasabb akciókat tud majd lebonyolítani. Az állam azonban figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket.

Egy kedves palesztin honlap logója. A honlap támogatja a “náci Izrael” bojkottját

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:BDS, bojkott, Izrael ellenes bojkott

[popup][/popup]