“Ez már pogrom!”

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika, Sport

A Lengyel Labdarúgó Szövetség nem akárhogy ünnepelte az Izrael elleni 4:0-s győzelmet.

Az összecsapásra a 2020 UEFA Kupa selejtezőcsoportjában került sor Varsóban. Izrael csalódást okozott játékával. Amikor Damian Kadzior középpályás a meccs lefújása előtt megszerezte a hazaiak negyedik gólját, a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) Facebook oldalán ez jelent meg: „GOOOÓÓL! Ez már pogrom! 4:0-ra verjük Izraelt!”

Az orosz eredetű pogrom szó akkor lett ismertté Európában, amikor a cári Oroszországban napirenden voltak a zsidó települések elleni tömeges erőszakos cselekmények. A pogromok az 1880-as években kezdődtek, de bízvást ide lehet sorolni az 1946-ban lezajlott pogromot a lengyelországi Kielcében, amelynek több mint negyven halálos áldozata volt.

Jakub Kwiatkowski, a PZPN szóvivője a szövetség védelmére kelt mondván, hogy a ’pogrom’ szót rendszeresen használják a lengyel sportnyelvben megsemmisítő győzelem esetén. „Lehet, hogy a kifejezést ügyetlenül alkalmazták, mert fölösleges érzelmeket korbácsolnak föl, de mi nem szerettük volna ezt” – mondta Kvatkowski.

Izraeli szurkoló a meccsen

Dr. Rafal Pankowski, a Nigdy Więcej („Soha többé”), az egyik vezető lengyelországi antirasszista szervezet elnöke kedden azt nyilatkozta a The Algemeiner c. amerikai zsidó lapnak, hogy „a közösségi média poszt teljes ellentétben állt a stadionban uralkodó toleráns hangulattal. Mindez rámutat a szövetség kommunikációs osztályánál uralkodó érzéketlenségre. A poszt ledöntötte a gátakat további támadó jellegű kommentek előtt, amelyek sorjáznak a médiában, a holokausztból gúnyt űzve, a ’gázt’ emlegetve és így tovább.”

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította.

Címkék:lengyel labdarúgás, pogrom

[popup][/popup]