Európai Zsidó Kongresszus Portugáliának: ne szigorítsa a szefárd zsidók visszafogadását

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Az Európai Zsidó Kongresszus elnöke fölhívta a portugál parlamentet, hogy ne akadályozza a portugáliai zsidók leszármazottainak lehetőségét az állampolgárság elnyerésére.

A Bet Elijau zsinagóga Belmonte városában – a zsidóságra visszatért marranók zsinagógája

A 2015-ben elfogadott törvény értelmében azok a szefárd zsidók, akiknek ősei az kiűzetést megelőzően Portugáliában éltek, állampolgárságot kaphatnak, amennyiben bizonyítani tudják portugál származásukat. törvény célja az volt, hogy a hajdani igazságtalanságokat elismerjék, a szenvedésért utólag némi erkölcsi kárpótlást nyújtsanak a leszármazottaknak és biztosítsák a kulturális és történelmi gyökerekhez történő kapcsolódásukat. A törvény alapján a világban mintegy 60 ezer zsidó folyamodott állampolgárságért, és több ezren meg is kapták, köztük kb. ötezren Izraelből.

A Szocialista Párt azonban több törvénymódosító javaslattal állt elő, amelyek megnehezítenék az állampolgárság elnyerését. Májusban Constanca Urbano de Sousa szocialista képviselő jogszabály-tervezetet nyújtott be, miszerint az állampolgárságot kétéves előzetes portugáliai tartózkodáshoz kötnék – ami kizárná a jelentkezők többségét. Ezt most törölték, de várható, hogy más feltételeket iktatnának be, hogy a folyamatot megnehezítsék.

Dr. Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke fölhívta a portugál parlamentet, hogy ne akadályozza a portugáliai zsidók leszármazottainak lehetőségét az állampolgárság elnyerésére.

Jpost com – Bassa László

Címkék:Portugália, szefárd zsidók

[popup][/popup]