Európai bírálat a Simon Wiesenthal Központ antiszemitizmus-listájának

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Meglepetést és értetlenséget váltott ki, amiért az emberjogi szervezet az antiszemiták listájára tette egész Németországot, valamint Baden Württenberg tartomány antiszemitizmus elleni biztosát  – utóbbit egyetlen lájk miatt.

Abraham Cooper egy kongresszusi meghallgatáson

A Simon Wiesenthal Központ (SWC) úgy határozza meg magát, mint „a Holokauszttal kapcsolatos, valamint a történelmi és a jelenbeli kontextusban megnyilvánuló zsidógyűlölet kutatásával foglalkozó zsidó emberjogi nonprofit szervezet.” A központ egyik vezetője, Abraham Cooper rabbi több alkalommal igyekezett tisztázni bizonyos hírességek állítólagos antiszemita megnyilvánulásai körüli vitákat. A fősodrú média a szervezet más képviselőinek nyilatkozataira is gyakran hivatkozik.

Az SWC 2021. évi “Global Anti-Semitism Top Ten” listája viszont európai hivatalosságok kritikáját váltotta ki. Katharina von Schnurbein, az EU antiszemitizmus elleni főmegbízottja szerint az ellentétben áll Wiesenthal örökségével és árt az antiszemitizmus elleni globális küzdelemnek.

Az SWC listája 2010-ben jelent meg először. Eddig is voltak viták, így 2017-ben azt kifogásolták, hogy Michael Müller, Berlin akkori főpolgármestere nem lépett föl határozottabban a BDS mozgalom ellen. A németországi zsidók közössége akkor a vádat „groteszknek” minősítette.

A mostani listát az Izrael elpusztítását hirdető Irán vezeti, nyomában a Gázai-övezetet irányító, az USA által terrorista szervezetnek nyilvánított Hamász következik. Ezután azonban a harmadik helyen a BBC következik, amiért elfogultan tudósított londoni antiszemita atrocitásokról.

A hetedik helyen Németország áll – teljes egészében. A SWC szerint „nem igazán léptek fel a jobboldali, iszlámista támadások, valamint Izraelnek a baloldal részéről megnyilvánuló démonizálása” ellen. Németországban 2019-ben 2.032 antiszemita incidenst jelentettek, ami 2001 óta a legmagasabb szám, és 13%-os növekedést mutat az előző évhez képest.

A németországi rész különösen sokat foglalkozik Michael Blume személyével, aki Baden-Württemberg tartomány antiszemitizmus elleni biztosa. 2019-ben „egy barátja” Facebook üzenetét lájkolta, amiben ez állt: „A cionistákat, nácikat és radikálisokat töröltem az ismerősök listájáról.” Az SWC szerint helytelen, hogy „Blume ilyen antiszemita és Izrael-ellenes akciókba keveredik a közösségi médián belül”.

Blume a Jewish Telegraphic Agencynek azt nyilatkozta, nem emlékszik arra, hogy ilyen posztot lájkolt volna. „Hiszem, hogy a cionizmus legitim, és Izraelnek joga van és lesz a biztonságos létezéshez. Számomra az anticionizmus egyszerűen antiszemitizmust jelent. Mint a zsidó állam barátja és szövetséges többször is jártam Izraelben, és erről számos alkalommal nyilatkoztam.”

Katharina von Schnurbein, az EU antiszemitizmus elleni biztosa december 29-én azt írta a Twitteren: az, hogy Blume szerepel a listán, hitelteleníti az alapító Simon Wiesenthal fölbecsülhetetlen értékű örökségét, aki életét olyan náci háborús bűnösök fölkutatásának szentelte, mint Adolf Eichmann vagy Franz Stangl SS  háborús bűnösök.”

Von Schnurbein 2015 óta tölti be jelenlegi tisztségét. Hivatalának tevékenysége eddig kevés nyilvánosságot kapott. Ritkán nyilatkozott olyan nonprofit szervezetekről, amelyek tevékenysége átfedésben volt saját hivataláéval.

Véleményével nem áll egyedül. Baden-Württemberg izraelita közösségeinek gyűjtőszervezete támogatásáról biztosította Blumét és nyilatkozatban ítélte el az SWC listáját. „Brutális dolog egy ilyen hídépítő nevét Izrael ellenségeinek listájára tenni.”

Cooper szerint viszont szervezete „nem szenved homályos látástól”. A JTA-nak küldött Twitter üzenetében ez áll: „Minthogy a világ zsidó népességének mintegy fele Izraelben él, képtelenség az antiszemitizmus ellen küzdeni, közben pedig a cionistákat támadni, és a cionizmust démonizálni… Ez benne van az IHRA antiszemitizmusról szóló definíciójában… Az antiszemitizmust monitorozóknak ehhez kell tartani magukat.”

JTA – Bassa László

Címkék:Simon Wiesenthal Központ

[popup][/popup]