Európából került New Yorkba-a koronavírus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Amint azt a genomok mutatják, a kórokozók már február közepétől ott voltak az amerikai nagyvárosban, azaz hetekkel azelőtt, hogy az első bizonyított eset ismertté vált.

Képünk illusztráció

A beutazó hordozók többsége Európából, nem pedig Ázsiából érkezett.

“A vírusok többnyire jellegzetesen európaiak” – állítja Harm van Bakel, az Icahn School of Medicine at Mount Sinai genetikusa. Dolgozata még az ún. peer review véleményezésre vár.

A Grossman School of Medicine kutatócsoportja a New Yorki Egyetemen feltűnően hasonló következtetésekre jutott, más fertőzéses eseteket vizsgálva. Mindkét csapat március közepétől elemezte New York-i betegektől származó koronavírusok genomjait.

A kutatás a kórokozó eddig ismeretlen terjedési formáját mutatta ki. Mindezt már korábban is megtehették volna, ha még idejében erőteljes tesztelési programokat vezetnek be.

Trump elnök január 31-től vezetett be tilalmat olyan személyek beutazására az Államokba, akik a megelőző két hét során Kínában jártak.

Olaszország február végén zárta le városait, és Trump március 11-én jelentette be, hogy a legtöbb európai országból nem fogadnak beutazókat. Addigra viszont a hazatérő New York-iak már behurcolták a fertőzést.

New York Times

Címkék:koronavírus, New York

[popup][/popup]