Erős kísérettel utazik Izraelbe Orbán Viktor

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

Orbán Viktor szerda délután hivatalos látogatásra Izraelbe utazik, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével is tárgyal.

Netanajhu 2017 júliusi látgatása Budapesten

Orbán Viktor delegációjának a magyar kormány négy minisztere is tagja – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden, a látogatás programtervezetét ismertetve az MTI-vel.

A Mazsihisz részéről nem kísérik el a delegációt, ilyen megkeresés nem érkezett – tájékoztatta a Szombatot Heisler András elnök.

Az EMIH részéről Köves Slomó részvétele a programon még nem egyértelmű.

Egy EMIH-közeli hírforrás sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt, éreztetvén, hogy Köves látogatása pillanatnyilag még függőben van, megerősítésre várnak a szervezők részéről.

Orbán, az EU-politikusok részéről megszokott polkorrekt rituálét is mellőzi, és nem látogat el Ramallahba, a Palesztin Autonómia fővárosába. Ez jelentős gesztus az izraeli vendéglátó felé. Ugyanígy járt el néhány héttel korábban az osztrák kancellár is. Csak Semjén Zsolt, mint kereszténydemokrata keresi fel a – PA területén található – betlehemi születés templomát.

A tájékoztatás szerint csütörtök délelőtt kerül sor a két miniszterelnök négyszemközti megbeszélésére, majd a plenáris tárgyalás következik, amelyen magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

Szintén csütörtökön tárgyal Orbán Viktor Reuven Rivlin izraeli államfővel, majd Magyarországhoz kötődő, illetőleg magyar származású izraeli személyiségekkel találkozik – közölte a sajtófőnök.

A magyar kormányfő jeruzsálemi programja során találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

Elhangzottak az első negatív visszhangok is. Az Amnesty International (amely amúgy rendkívül kritikus Izrael politikájával szemben) felhívást tett közzé, amelyben felszólítja a Holokauszt emlékét ápoló Jad Vasém intézet vezetőjét, hogy ne fogadja Orbán Vikort. Egyben tüntetést is szerveznek, melynek felhívásában „antiszemiták dicsőítőjének” nevezik a magyar miniszterelnököt. Az AI helyi szervezetének vezetője 24 tételből álló bűnlajstromot juttatott el a levél címzettjéhez. Ebben felhánytorgatja a Soros-ellenes kampányt, Orbán Viktor beszédét, amelyben Horthyt, mint államférfit méltatta, a pártban megtűrt antiszemitákat, a migránsellenes politikát és még sok mást.

 

[popup][/popup]