Éric Zemmour: „Palesztin állam pedig sohasem lesz”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Ha Izrael szerint Jeruzsálem az ország fővárosa, akkor az úgy is van.” Így nyilatkozott az Emannuel Macron kihívójaként emlegetett francia zsidó író-publicista.

Éric Zemmour (Forrás: Wikipedia)

A sokat kárhoztatott Éric Zemmour, a zsidó entellektüel, akinek népszerűsége, mint lehetséges elnökjelölté – a közvélemény-kutatások szerint – egyre növekszik, egy interjúban Izrael mellett tette le a garast.

Zemmour nemrég az i24NEWS’ nevű francia hírcsatornának nyilatkozott, amiben kijelentette, hogy a kétállami megoldás mára elvesztette aktualitását, és ennek megfelelően a francia politikának is változnia kell. Az igazi választóvonal a Közel-Keleten szerinte immár a síiták és szunniták között húzódik.

„Ha Izrael szerint Jeruzsálem az ország fővárosa, akkor az úgy is van” nyilatkozta Zemmour a nemzetközi csatornának.

A 63 éves Zemmourt egyes közvélemény-kutatások a második fordulóra várják Emmanuel Macron ellenében az áprilisi elnökválasztáson. Zemmour nem nevezte magát cionistának. „Francia állampolgár vagyok” – mondta, és hozzátette, személy szerint hogyan értelmezi a cionizmust: „Ha a cionizmus az a nézet, miszerint Izraelnek joga van az önvédelemre, akkor benne vagyok.”

Megjegyezte, hogy a kétállami megoldás, mint az izraeli-palesztin konfliktusra adott válasz immár elavult megközelítés. „A palesztinok csatát veszítettek, és palesztin állam nem jön létre. A Közel-Keleten a legnagyobb feszültség a síiták és szunniták között van, tehát Szaúd-Arábia és Irán között.”

Zemmour zsidó szülei Algériából vándoroltak be, és felesége is zsidó, szélsőségesen bevándorlás-ellenes nézeteket vall, szerinte az iszlám terjedése veszélyt jelent a francia kultúrára.

Orbán Viktor miniszterelnök  fogadja Éric Zemmourt, 2021. szeptember 24-én. Balról Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter  (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Bevándorlás ellenes nézetei közel állnak Orbán Viktor felfogásához, aki a szeptember végi budapesti demográfiai konferencián szívélyesen fogadta is a francia publicistát.

Israel hayom – Bassa László

 

Címkék:Éric Zemmour, francia választások, Izrael, palesztinállam

[popup][/popup]