Erdogan, Narenda Modi és Zelenszkij hanukkai üdvözlete

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Rajtuk kívül amerikai, brit és emírségi vezetők is küldtek üdvözletet a nyolcnapos ünnep előestéjén.

Hanukka első napja Kijevben (Képernyőfotó)

Erdogan török elnök angol nyelvű üzenetében a török társadalom egységét példaadónak nevezte. „Hanukka alkalmából teljes szívemből üdvözlöm országom zsidó hitű polgárait, akikkel egységben, szolidaritásban és összetartozásban élünk, mint ahogyan az a múltban is volt.”

„Miközben az antiszemitizmus, iszlamofóbia és idegengyűlölet számos országban fenyegeti a társadalmi békét és veszélyt jelent a világ békéjére, országunk polgárai példát mutatnak kölcsönös tiszteletből, szeretetből és diszkriminációmentes megértésből, példát mutatva ezzel az egész világnak.”

Ankara és Jeruzsálem kapcsolatait tíz éves súlyos bizalmatlanságot követően az elmúlt másfél évben a felmelegedés jellemzi.

Narenda Modi, India miniszterelnöke héber nyelvű (!) üzenetet küldött a hivatalba lépő izraeli kormányfőnek: „Boldog Hanukkát kívánok Netanjáhu barátomnak, izraeli barátaimnak, és mindenkinek, aki a fény ünnepét tartja szerte a világban.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ukrajna és a világ zsidóságának küldött videóüzenetében a hanukkai történetet az orosz invázió elleni küzdelemmel párhuzamba állítva mutatta be. „A kevesek legyőzték a sokakat, a fény legyőzte a sötétséget. Így lesz ezúttal is.”

“Chag Chanukkah Saméach,” mondta Zelenszkij, még mielőtt a „Dicsőség Ukrajnának” jelszóval búcsúzott volna a nézőktől.

Dmitro Kuleba. Ukrajna külügyminisztere a Twitteren kívánt boldog ünnepeket „minden zsidó közösségnek, akik Ukrajnában és világszerte ünnepelnek”.

“Győzedelmeskedjék a fény és béke a sötétség és agresszió fölött” – írta Kuleba, akinek országa a februárban indult orosz hadjárat ellen folytatja küzdelmét.

Kijevben vasárnap este hatalmas menórát gyújtottak meg. Az ünnepi szónok ugyancsak a Makkabeusok fölkelése és a mostani háború között vont párhuzamot, mint ami egyaránt a fény harca (volt) a sötétséggel.

Más országokból is érkeztek üdvözletek Hanukka alkalmából.

Az Egyesült Arab Emírségek izraeli nagykövetsége héber nyelvű Twitter üzenetben melegen köszöntötte „Izrael népét és kívánt szép ünnepeket mindenkinek a fény és barátság jegyében.”

Az Európai Unió izraeli missziója beérte egy héber nyelvű „Boldog ünnepet!” jókívánsággal.

A brit külügyminisztérium angol nyelvű üzenete ennyi volt: „Boldog Hanukát kívánunk az Egyesült Királyság és a világ zsidó közösségének! Chag Sameach!”

Washingtonból a külügyminisztérium kívánsága érkezett: “Boldog Hanukkát minden ünneplőnek. Fényesen égjenek a gyertyák és mécsesek, és legyen az ünnep békés és boldog.”

Times of Israel – Bassa László

 

[popup][/popup]