Érdemes egy Holokauszt tagadóval vitatkozni?

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Hétfőn a BBC2 tévécsatornán új dokumentumfilmet vetítettek, amiben David Baddiel brit zsidó humorista vitatkozik egy  Dermot Mulqueen nevű ír Holokauszt tagadóval, az utóbbi által hirdetett összeesküvés elméletről.

A “Confronting Holocaust Denial” c. film egyik részletében a frusztrált Baddiel megpróbál logikus érveket felsorakoztatni az antiszemitával szemben, aki elismétli a régi zsidóellenes sztereotípiákat, köztük a középkori vérvádat is fölhozza, és kijelenti, hogy a zsidók „gyűlölik” az európaiakat.

Baddiel egy ponton így próbál érvelni: „Ha a gázkamrák nem léteztek, a zsidóknak semmi okuk nem volna, hogy gyűlöljék az európaiakat. Miért gyűlölnénk az európaiakat olyanért, ami meg sem történt?” Mulqueen rövid zavarodott szünet után kivágta: „Mert az kifizetődő.”

Miután 2015-ben a Holokauszt Emléknap elleni tiltakozásul megrongált egy emlékművet, Mulqueent őrizetbe vették magántulajdon megrongálásáért. A következő évben párton kívüli jelöltként sikertelenül indult az írországi parlamenti választásokon.

A BBC HistoryExtrának adott interjúban Baddiel arról beszélt, hogy sokáig tanakodott, vajon érdemes-e a Holokauszt tagadókkal vitatkozni, hiszen nyilvános szereplésük legitimitáshoz segítheti őket.

„Az a benyomásom – amit a tapasztalat is megerősít – hogy a Holokauszt tagadása nem szűnik meg, ha nem veszünk róla tudomást, ezért jobb szembeszállni vele, és egy bizonyos szinten megpróbálni megérteni. Ez volt küldetésem filmemmel” – magyarázta Baddiel.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

 

Címkék:David Baddiel, Holokauszt-tagadás

[popup][/popup]