EMIH: média után egyetemvásárlás

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Oktatás, Politika

Ma napvilágot látott hírek szerint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), melynek vezető rabbija Köves Slomó, megvásárolja a magánalapítású Zsigmond Király Egyetemet fenntartó céget.

KövesSlomó6

Köves Slomó (Káldori Dániel felvétele)

Ha a terv megvalósul és az EMIH idővel saját profiljára alakítja az egyetemet, akkor ezzel a lépéssel – az intézményrendszer terén – utoléri a Mazsihiszt. Szinte minden olyan intézményre szert tett már, ami a Mazsihisznek megvan. Immár öt zsinagóga élén áll Chabad rabbi, noha az ingatlanok többsége nem az EMIH tulajdona. Az Újlipótvárosban a napokban megnyíló Zsilip a kulturális központ feladatát látja el, akár a Bálint ház, persze az EMIH közösségi házában zsinagóga is működik majd. Az öt éve megvásárolt Olajág idősotthonhálózat volumenében felülmúlja a Mazsihisz/Ortodox Hitközség kezelésében lévő hasonló intézményeket. A bölcsődétől a gimnáziumig terjedő oktatási hálózat szintén megvan már, noha az iskolai részbe – tudomásunk szerint – kevesebben járnak, mint a Mazsihisz hasonló intézményeibe. Sajtó terén, az EMIH-hez kötődő Brit Média a 168Óra megvásárlásával, a Klubrádióban történt részesedés-szerzésével, tervezett tőke-emelésével és további terveivel, jóval erősebb portfóliót tudhat magának, mint a komoly médiumokkal nem rendelkező Mazsihisz. Az egyetemvásárlással pedig a neológ szellemű Rabbiképző Intézet-Zsidó Egyetem kaphat rövidesen versenytársat.

Ha az újonnan beszerzendő intézmény költségvetését próbáljuk megbecsülni, ez nyilván százmilliós nagyságrendű, így az EMIH éves költségvetése már a Mazsihisz költségvetésének 25-30 százalékát is elérheti.

Információink szerint azonban az anyagi gondokkal küzdő egyetem megszerzésével nem a vallásos képzést akarja honi alapokra helyezni az EMIH – bármily kézenfekvőnek is tűnik ez a feltételezés. Ehelyett az egyetemen már amúgy is folyó üzletember-képzés, valamint a társadalomtudományi oktatás megerősítése a fő cél. Előbbire a bécsi Lauder Business School lehet az iskolapélda, amely zsidó jellege ellenére nem ad vallásos képzést. Amerikai példa a – New York-i Yeshiva University égisze alatt működő – Cardozo Law School, amely zsidó szellemiségű, de elit jogi iskola.

Az igazi nehézség – vélekednek hozzáértők – nem is az iskola megvétele vagy anyagi fenntartása, hanem a megfelelő képzettségű oktatói gárda összeállítása. Magyarországon a tudományos fokozattal rendelkező egyetemi oktatók jelentik a szűk keresztmetszetet.

Most már egyedül egy kórház hiányzik Köves Slomóék portfóliójából – bár ahogy őket ismerjük, előbb-utóbb erről is gondoskodnak.

[popup][/popup]