Ellentmondó izraeli és amerikai adatok a Pfizer vakcina Delta variáns elleni hatékonyságáról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraeli kutatások szerint az oltás csak 41%-os védettséget biztosít a tünetes COVID ellen, míg egy amerikai statisztika szerint 88%-osat.

Nadav Davidovitch

Az izraeli egészségügyi minisztérium statisztikai adatai arról szólnak, hogy a Pfizer — ezzel a vakcinával oltották be az izraeliek túlnyomó többségét — 39%-ban hatékony a fertőződés ellen, és 41%-ban előzi meg a COVID tüneteket – a Delta variáns esetében. Korábban úgy vélték, hogy a Pfizer-BioNTech oltás fertőzés elleni hatékonysága jóval 90% fölött van.

Közben a The New England Journal of Medicine a héten cikket tett közzé arról, hogy ugyanez a vakcina 88% hatékonysággal előzi meg a COVID tünetek megjelenését.

Az izraeli adatok azt mutatták, hogy az oltás 91.4%-os hatékonysággal gátolja komoly betegség bekövetkezését.

Bizonyos elemzők rámutatnak, hogy a vakcinák hatékonysági mutatóinak pontosságát számos tényező befolyásolhatja. Az a tény például, hogy vannak-e például hiteles adatok a be nem oltottak közötti fertőzési szintről.

Izraeli statisztikák arról szólnak, hogy az oltást követően a védettség hónapról hónapra csökken. A januárban oltottak védettsége mostanra 16%-ra csökkent, akik áprilisban kaptak oltást, még 75%-os szinten vannak. De ebben szerepet játszhat az is, hogy rosszabb egészségi állapotú egyéneket, például az idősebbeket, korábban oltottak be.

Nadav Davidovitch, a Ben-Gurion Egyetem epidemiológus professzora, az izraeli orvosszövetség elnöke ezt nyilatkozta: „Azt látjuk, hogy a vakcina megakadályozza a súlyos esteket, halálozást, de nem túl hatékony a fertőzés terjedését illetően. Ezért sem hagyatkozhatunk csupán az oltásra, hanem olyan módszereket kell igénybe vennünk, mint a zöldkártya (nagyobb eseményeken csak oltottak, betegségből felépültek, negatív tesztet felmutatók vehetnek részt), tesztelés, arcmaszk viselése stb..”

A felújított szigorítások beltéri és kültéri rendezvényekre egyaránt vonatkoznak, és július 29-én lépnek életbe. Ezt a kormánynak még ratifikálnia kell, és várhatóan vasárnap szavazzák meg a heti kabinetülésen.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Covid 19, Delta variáns, Pfizer

[popup][/popup]