Eli Cohen: a francia külügyminiszter tűzszüneti javaslata „ajándék a Hamasznak”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia külügyminiszter “azonnali és tartós” tűzszünetet sürgetett, amiről izraeli kollégája azt mondta, ez “ajándék a Hamásznak”.

Catherine Colonna francia külügyminiszter vasárnap “azonnali és tartós” tűzszünetet sürgetett a gázai háborúban, hozzátéve, hogy Párizs “mélyen aggódik” a háború sújtotta palesztin területen kialakult helyzet miatt.

“Túl sok civilt ölnek meg” – mondta Colonna izraeli kollégájával, Eli Cohennel Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón.

Colonna ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni a Hamász támadásának áldozatairól, beleértve a szexuális erőszak áldozatait is.

“Mondanom sem kell, hogy Franciaország hisz a női áldozatoknak ” – mondta a Hamász-támadások során széles körben elkövetett szexuális támadásokról szóló állításokra utalva.

“Franciaország hisz azoknak, akik szemtanúi voltak a nemi erőszaknak, csonkításoknak, és más gyalázatos tetteknek” – tette hozzá.

Eli Cohen viszont azt mondta, hogy a Hamásszal folyó háborúban a tűzszünetre való felhívás “felelőtlen” és “ajándék a Hamásznak”, megjegyezve, hogy az előző hosszú távú tűzszünetet a Hamasz október 7-én megszegte.

A tűzszüneti felhívás “nem fogja segíteni a túszok szabadon bocsátását, és visszavisz minket az október 6 előtti állapothoz” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Hamász üdvözölte a múlt héten az ENSZ Közgyűlés nem kötelező erejű határozatát a tűzszünetről.

“Ha egy terrorszervezet ünnepli valakinek a döntést, az azt jelenti, hogy az illető rossz döntést hozott”.

“Azonnal tűzszünet lehet, ha a Hamász feltétel nélkül szabadon engedi az összes túszt, és megadja magát” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az egész világnak érdeke a terrorcsoport felszámolása.

ToI

[popup][/popup]