Egy “szenzációs bejelentés” margójára

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Eli Cohen 50 éves, jó néhány éve a Likud párt politikusa és jelenleg Izrael külügyminisztere. Az marad még 6 hónapig, ugyanis egy előre megállapított rotációs rendszer szerint 2023 decemberében átadja a posztot Israel Katz-nak, aki jelenleg Izrael energiaügyi minisztere.

Eli Cohen a Keren Or központban (Fotó: Haim Eisenbach, Chabad Online)

Cohen csak bizonyos külügyi kérdéseket visz, mert Netanjahu miniszterelnök kinevezte befolyásos bizalmasát, az amerikai születásű Ron Dermert Stratégiai Miniszternek. Az igazán kényes külpolitikai ügyeket ő intézi. Netanjahu ugyanis számos pártbeli és koaliciós partnerek közötti kompromisszumra kényszerült amikor összeállította kabinetjét.

Cohen budapesti látogatása során jött a szenzációs hír. „Magyarország lehet az első ország az Európai Unióban, amely akár néhány héten belül bejelentheti nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.” Ezt nyilatkozta az izraeli külügyminiszter Budapesten, s a hírt villámgyorsan átvette az izraeli sajtó.

Bevallom, nekem egy kicsit furcsa volt, hogy Eli Cohen, Izrael Állam külügyminisztere mindezt a budapesti Keren Or Chábád Központban tett látogatása során jelentette be, féltucat jelenlevő előtt.

Ilyen horderejű döntést nem egy rövid zsinagógalátogatás során szoktak bejelenteni, hanem diplomáciai csatornákon, sajtóértekezleteken, ahol mind a két ország felelős diplomatái jelen vannak. Az is meglepett, hogy Cohen nyilatkozatát valaki – láthatólag elég amatőr módon – videóra vette és a szenzációs felvétel pillanatok alatt elterjedt a világsajtóban. (A bejelentésről a Times of Israel egy egy screenshot-ot jelentetett meg. E sorok írója megkérdezte az újságírót, Lazar Bermant, hogy honnan kapták a videót és meggyőződtek-e annak autentikusságáról, de eddig választ nem érkezett.)

Úgy vélem, illett volna megkérdezni az izraeli külügyért, hogy kijelentése hivatalos bejelentésnek tekinthető-e? Egyáltalán terjeszthető-e?

Mert ami ezután következett az igencsak zavarba ejtő volt.

Ugyanis már másnap, június 1-én a Times of Israel megkérdezte az izraeli magyar nagykövetet is, hogy megerősíti-e a szenzációs hírt. És ekkor jött a hideg zuhany. Benkő Levente nagykövet elmondta, hogy a követség kereskedelmi kirendetsége 2019 óta Jeruzsálemben működik, de eddig semmilyen döntés nem született bármilyen további lépésről.  Sőt, Budapesten a magyar külügyminisztérium sem tudta megerősíteni, hogy néhány héten belül bejelentik a magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését.

Az Izraeli Külügyminisztérium Facebook oldala tudósít Cohen utazásairól, de ott sem találok hírt arról, hogy bármi ilyen bejelentést tett volna.

Sőt, Izrael Állam Budapesti Nagykövetsége egy majd négyperces videó összeállítást is közzétett Eli Cohen budapesti látogatásáról. Ott a budapesti Chabad Központban tett vizitet nem is említik.[i]

 

[i] A budapesti izraeli követség sajtóosztályának tájékoztatása szerint Eli Cohennek a Chabad/EMIH-központban tett látogatása magánjellegű volt, nem volt része a hivatalos programnak. (A szerk.)

Címkék:Magyar követség áthelyezése Jeruzsálembe

[popup][/popup]