Egy évet kapott a dán neonáci 80 zsidó sír meggyalázásáért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 39 éves férfi és 28 éves társa az ország nyugati részén fekvő Randers városának zsidó temetőjében hajtotta végre a vandál bűncselekményt 2019. novemberben, a Kristályéjszaka 81. évfordulóján. Sírköveket borogattak föl, és graffitiket hagytak maguk után.

(Photo by Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT

Más alkalommal egy épület falára két Dávid-csillagot mázoltak és egy parkban szivárványszínűre festett padra ragasztották az Északi Ellenállási Mozgalom (NMR) neonáci szervezet logóját ábrázoló matricát.

Cathrine Brunsgaard Jacobsen rendőrségi ügyész az ítélet kihirdetését követően azt nyilatkozta: „Ezek az akciók arra irányultak, hogy bizonyos csoportokat – azok vallási meggyőződése, etnikai hovatartozásuk vagy szexuális orientációjuk miatt – megfenyegessenek, sértegessenek vagy lealacsonyítsanak.”

A 39 éves elkövető, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, az NMR dániai csoportjának egyik vezetője. Az 1997-ben Svédországban alapított NMR „forradalmi nemzeti szocialista” szervezetnek tartja magát; minden északi államban vannak tagszervezetei.

Finnország legfelsőbb bírósága szeptemberben betiltotta a szervezetet, mivel az megsértette a szólásszabadságot azzal, hogy „gyűlölködő hangnemben beszélt a bevándorlókról, a szexuális kisebbségekről és a zsidókról”.

A dániai zsidó közösség nyilatkozata szerint az országban elkövetett zsidóellenes cselekmények száma 2017-ről 2018-ra 50%-kal nőtt. A 2015. februárban a koppenhágai zsinagóga ellen végrehajtott merénylet egy halálos áldozatot követelt.

Times  Israel – Bassa László

[popup][/popup]