Echte bajor posztókipával az antiszemitizmus ellen

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika

Egy Münchenben élő amerikai zsidó bajor stílusú posztókipa segítségével akarja közelebb hozni a zsidókat a bajorokhoz.

Hamisítatlan bajor kipa

Németországban lassan mindennapossá válnak a zsidóellenes megnyilvánulások. Bajorországban különösen rémisztőek a statisztikák: évente mintegy ötven százalékkal emelkedik az ilyen tettek száma. 2016-ban 36 antiszemita bűncselekmény történt, egy évvel később ez a szám 51 volt, tavaly már 86. Közöttük volt 33 zsidó- és egyben muszlim-ellenes levél, melyekben óvodás-korú gyerekeket fenyegettek meg életveszélyesen.

Az odafigyelés kultúrájára szólított fel a tartományi kormány zsidósággal megbízott képviselője, Ludwig Spaenle. „A bűnüldözés csak egy része a dolognak” mondta kedden a bajor kulturális minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. „De ugyanolyan fontos lenne a megelőzés is. Meg kell nyernünk az embereket a zsidókkal való szolidaritás gondolatának”  – vallotta Spaenle.

Egy müncheni aktivista, Terry Swartzberg, aki sokat tesz a judaizmus népszerűsítéséért, különös módját eszelte ki annak jelzésére, hogy a helybéli zsidók ugyanúgy részesei a társadalomnak, mint bárki más: bajor stílusú kipát tervezett. Ugyanolyan szürke filcből készült, mint a hagyományos bajor kalap. A kis fejfedőt egy aranyszínű „München” felirat díszíti, mely felett és alatt apró négyzetek sorakoznak. Ez utóbbiak a városban elhelyezett botlátókövekre utalnak, melyek elhelyezésében az amerikai származású müncheni, aki egy PR-ügynökség tulajdonosa, komoly szerepet vállalt.” Kipámmal egy félelem nélküli, vidám zsidóságra kívántam utalni”, magyarázta a minap az ötletdús alkalmi tervező.

Hírek szerint a hamisítatlan bajor jarmulke hamar népszerű lett. A száz darabos kollekciónak a fele már elkelt.

Címkék:antiszemitizmus, kipa

[popup][/popup]