Durban IV. – eddig 12 ország jelentette be távolmaradását

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Már egy tucatnyi ország jelezte, hogy távol marad az úgynevezett Durban IV konferenciáról, amelyet az ENSZ épületében, New Yorkban tartanak meg szeptember 22-én – írja az Israel Hayom. A lap úgy tudja, több mint háromezer Izrael-párti jogász és aktivista az összes európai országot arra szólította fel, hogy tartsák magukat távol a rendezvénytől.

Durban 1991

Az uniós tagállamok közül – tudósít a tev.hu – Magyarország elsőként jelentette be, hogy bojkottálni fogja a “rasszizmusellenes” rendezvényt. A nyugati államok a 2001-es tanácskozás óta rendszeresen bojkottálják a rendezvényt, mondván, az “az intolerancia és az antiszemitizmus fórumává süllyedt.”

A húsz évvel ezelőtti, első durbani konferencia antirasszizmus címén gyakorlatilag kizárólag a zsidó állam megbélyegzéséről szólt, a határozat-tervezet felelevenítette a hírhedt 1975-ös ENSZ-határozatot, amey szerint a cionizmus az rasszizmus (ezt 1991-ben végül hatálytalanították). A párhuzamosan futó NGO-fórum határozata Izraelt “rasszista apartheid államnak” nevezte és népirtással vádolta. Az eseményen antiszemita anyagokat, köztük a Cion bölcseinek jegyzőkönyveit is terjesztették.

Mindenhol jelen voltak az Izrael elleni gyújtogató beszédek. Jasszer Arafat, a PFSZ akkori elnöke a konferencia küldötteinek a “palesztin nép elleni izraeli rasszista politika és gyakorlat ocsmányságáról” beszélt. Fidel Castro kubai diktátor pedig “a palesztin testvéreink ellen ebben a pillanatban elkövetett szörnyű népirtásról” szónokolt.

A Nemzetközi Jogi Fórum (ILF) nevű jogászszervezet az ENSZ nagyköveteinek és külügyminisztereinek címzett levelében nem véletlenül emlékeztetett arra, hogy a 2001-es esemény “a féktelen zsidógyűlölet, az antiszemitizmus és Izrael állam becsmérlésének melegágyává vált”.

Teljes cikk

[popup][/popup]