DIplomáciai kapcsolatfelvétel – felkészül Omán és Indonézia?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Omán és Indonézia a következő hetekben diplomáciai kapcsolatokat létesíthet Izraellel – közölte vasárnap egy diplomáciai forrás.

Benjamin Netanjahu és Qaboos bin Said szultán Ománban (Forrás: Israel GPO)

A Trump-adminisztráció folytatja erőfeszítéseit, hogy újabb arab és muszlim országokat vonjon be az Ábrahám-egyezmények keretébe. Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó megállapodtak Izraellel a normalizálásról.

A fejleményekről a Jerusalem Post tudósít.

Miután Bhután beleegyezett abba, hogy kapcsolatokat létesítsen Izraellel az egyezmények keretein kívül, Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombat este kijelentette, hogy Izrael „további országokkal van kapcsolatban, amelyek csatlakozni akarnak és kapcsolatokat akarnak létesíteni velünk”.

Mike Pence amerikai alelnök januárban izraeli látogatást tervez, s ez idő alatt bejelentheti, hogy egy másik ország is kapcsolatot létesít Izraellel – tette hozzá Ofir Akunis regionális együttműködési miniszter.

A diplomáciai forrás Ománt és Indonéziát két olyan országként határozta meg, amelyekkel a tárgyalások már előrehaladtak és amelyekkel normalizálódást be lehetne jelenteni, még mielőtt Donald Trump amerikai elnök január 20-án távozik hivatalából.

Eli Cohen hírszerzési miniszter a hadsereg rádiójának adott interjújában megemlítette Indonéziát is.

Az indonéz külügyminisztérium azonban tagadta, hogy ilyen erőfeszítések történnének, és megerősítette támogatását a palesztin államiság iránt – jelentette a CNN Indonesia.

Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint újabb izraeli-arab normalizációs megállapodások vannak folyamatban. Akkor mondta ezt, amikor vasárnap Jeruzsálemben találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

“A lendület most a béketeremtők oldalán van” – mondta O’Brien, hozzátéve, hogy “mások is követni fogják, mert a béke útja sokkal jobb, mint a terroristák … és a radikális klerikusok által kínált út”.

“A békeszerződések rendszeres eseményekké válnak” – viccelődött O’Brien.

Címkék:békekötés, Indonézia, Izrae, Omán

[popup][/popup]