Deutsch Tamás a zsidókat deportáló Sztójayhoz hasonlította a Momentumot

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

A fideszes Európa parlamenti képviselő, az MTK elnöke, a Budapesten rendezendő Európai  Maccabi Játékok védnöki testületének elnöke a Momentum lakásprogramjának egyik pontját olvasva asszociált Sztójay Dömére, az 1944-es deportáló miniszterelnökre.

Deutsch Tamás sajtótájékoztatót tart a közelgő Maccabi játékokról 2019. január 22-én (Fotó: Infostart.hu)

Az ellenzéki párt lakásprogramjának, egyik – kissé valóban hevenyészett – programpontja így szólt:

„Felülvizsgálni, hogy hány lakás van fideszesek kezében, és visszavenni azokat. Mert fillérekért laknak olyan lakásokban, amikben egyetemisták, és fiatal családok is lakhatnának.”

Deustch Tamás e pontnak rontott neki facebook oldalán imígyen:

Szóval, no lacafaca, ha fideszes vagy, akkor a Momentum elkobozza a lakásodat.
Ez aztán repülőrajt, srácok!
A nemzetközi liberalizmus nagyobb dicsőségére szeretném Momentumék figyelmébe ajánlani, hogy programjuk szellemiségének, értékválasztásának és a javasolt konkrét szakmai megoldásnak tökéletesen megfelelő, de jóval átfogóbb programot fogalmazott meg a Sztójay-kormány az 1944. április 14-én kelt 1600/1944. számú, “a zsidók vagyonának bejelentéséről és zár alá vételéről” szóló kormányrendeletében. A rendelet – a Momentumos “nincs itt semmi lacafaca” jegyében – kimondta, hogy a zsidók kötelesek bejelenteni minden vagyonukat, kivéve a személyes használati tárgyakat, feltéve, hogy ezek összértéke nem haladja meg a 10 ezer pengőt.

A Momentum ezután pontosította üzenetét:

Felülvizsgálni, hogy hány önkormányzati bérlakásban laknak olyanok, akik csak azért jutottak hozzá, mert jóban vannak a megfelelő fideszes politikussal, vagy akár befolyásos fideszes politikusok családtagjai. 
Mert fillérekért laknak olyan lakásokban, amikben egyetemisták, és fiatal családok is lakhatnának.

Erre Deutsch Tamás már nem reagált, legalábbis fb oldalán nincs nyoma.

*

A Holokauszt kultúrájának korszakában megváltoznak a viszonyítási pontok: a legnagyobb gonoszság szimbóluma ma már nem a vallásos világképből ismert ördög és pokol, hanem a 20. századi történelemből ismert Hitler és Auschwitz. Deutsch Tamás a magyar zsidóságot Auschwitzba deportáló miniszterelnököt látta jónak elővenni a Momentum programpontjára válaszul.

Mi vagyunk a zsidók, ti vagytok a deportálók – üzeni Deutsch a Fidesz politikai ellenfeleinek.

Miután a Fidesz kezében 1989 óta sosem látott hatalom összpontosul, a párt mai kedvezményezettjeit a ’44-ben reménytelenül kiszolgáltatott, halálra szánt zsidókhoz hasonlítani igen nagy ízléstelenség.

Világos, hogy Deutsch Tamásnak jutott a Fidesz (egyik) zsidója szerep – így lett az MTK elnöke és a Maccabi Játékok tótumfaktuma. Azt is tudjuk, hogy nem elegáns, konzervatív stílusáról, hanem inkább nyegle beszólásairól ismert a közösségi médiában. A kettőt összepárosítani viszont már igen kínos, nem ártana valami mértéket tartani. Az ilyen megnyilvánulások aligha növeli az általa képviselt politikai tábor népszerűségét a zsidó közösségben.

*

El lehet gondolkodni azon is, vajon mit nyertünk azzal, hogy a Holokauszt emlékezete ma már visszavonhatatlanul beépült a nyugati köztudatba és közbeszédbe. Nem az történt, amit reméltünk, hogy t.i. a másik ember lealacsonyítása, dehumanizálása végleg a múlté lett. Csak az történt, hogy nem túl gátlásos politikusok is megtanultak ezen a nyelven beszélni és most lenácizzák, lefasisztázzák ellenlábasaikat.

[popup][/popup]