Demján Sándor, a Mazsike Mecénás Díjának kitüntetettje

Írta: Olti Ferenc - Rovat: Belpolitika, Politika

December 27-én, hanuka alkalmából, a Bethlen téri zsinagógában rendezett ünnepségen, jótékonysági koncert keretében adta át a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2016-os díjait. Demján Sándor, üzletember, vállalkozó a Mazsike Mecénás Díját vehette át. Olti Ferenc, a Mazsike elnökségi tagja laudálta.

Demján Sándor, a TriGranit Zrt. alapító elnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor

Demján Sándor legalább két szempontból nem szokványos sikeres üzletember.

Nemcsak privát életében, de az üzlet világában is szigorúan etikus. Ez azt jelenti, hogy üzleti sikereit soha nem mások kárára, hanem kreatív ötleteinek megvalósításával érte el.

Olyan területeken tevékenykedett, és szerezte meg jelentős vagyonát, ahol előtte mások nem jártak.

A másik különlegessége, hogy szociálisan rendkívül érzékeny és ez az érzékenység nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul. Valószínűleg igaz rá, hogy egymaga többet adományoz szociális, főleg gyermekek javát szolgáló célokra, mint a többi 99 leggazdagabb magyar együttvéve. És itt nem milliókról, hanem tízmilliárdokról beszélek.

Ahogy üzleti döntéseinél is mindenkor a józan ész, és nem divatok alapján mérlegel, úgy adományozói tevékenységét is az ésszerűség hatja át. Csak olyan dolgokat támogat, amelyek hasznosságáról és kivitelezhetőségéről személyesen is meggyőződik. Nem zárkózik be elefántcsont-toronyba. Bárki bejuthat hozzá, aki jó üggyel kopogtat.

Innen származik személyes élményem is vele kapcsolatban.

Amikor elmentem hozzá, hogy izraeli gyermeksegítő programokhoz kérjek támogatást, azt mondta: rendben, nagyon tetszik, amit csináltok, mikor lehet megnézni? Nem telt el egy hónap és Lidivel, drága, mindig mosolygós párjával már Tel-Aviv menekülttáboraiban és Jeruzsálem gyermekmentő helyszínein jártunk, és kérdezte ki a projektek gazdáit és résztvevőit arról, hogy hogyan hasznosítják a támogatásokat. És ha már ott jártunk, nem mulasztotta el őszinte jó barátjának, Arik Saronnak és feleségének a sírjait is meglátogatni a Gázához közeli volt farmjukon.

Az utolsók egyike volt, aki még teljes szellemi és fizikai frissességben találkozott, és hosszan beszélgetett Simon Peresszel. A látogatást követően megérkezett a Keren Hayesod számlájára történelmünk eddigi legnagyobb adománya.

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat a legjelentősebb üzleti sikerekből:

Skála-lánc létrehozása, a Magyar Hitelbank megalapítása, a General Electric magyarországi letelepítése, a dél-koreai és izraeli diplomáciai és gazdasági kapcsolatok összehozása, mentorával, Andrew Sarlossal és több más amerikai és kanadai befektetővel a CEDC (Közép-Európai Fejlesztési Társaság) megalapítása, a Bank Center felépítése, Peter Munkkal a Pólus Center létrehozása, a WestEnd, a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotájának megépítése. Hasonló grandiózus projektek megvalósítása Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Horvátországban. 2003-ban útjára indítja a politikai befolyástól mentes Prima Primissima Díjat.

Közel harminc jelentős díjjal, kitüntetéssel ismerték el üzleti kreativitását és társadalmi felősség vállalásait.

A MAZSIKE Mecénás Díjával a magyarországi zsidóság érdekében és javára végzett eddigi és remélhetőleg jövőbeni tevékenységét köszönjük meg.

[popup][/popup]