De mit szól a TEV a Horthy “tisztességes megítélését” követelő cikkhez a kormánylapban?

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Politika

„A zsidóság legnagyobb tragédiája, a civilizáció legnagyobb népirtása soha, semmilyen körülmény között nem használható önös politikai érdekek mentén” – közölte a Mandinerrel Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem titkára

„Meggyilkolt európai zsidók emlékműve Berlinben. Ide vezetett, amikor egy gátlástalan politikus a propagandagépezetével a kereszténység védelmének és valamiféle háttérhatalmi összeesküvés és a fajok keveredése elleni harc nevében uszított és hergelt egy egész nemzetet. És ide vezetett az, hogy nem állították meg időben azok a tömegek, akik látták, mi folyik az országban. Amikor még megtehették volna” – írta minap közösségi oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki egy fotót is posztolt magáról a berlini Meggyilkolt európai zsidóság emlékműve előtt.

A Tett és Védelem titkára a Mandineren fejtette ki álláspontját a Hadházy által írottakkal kapcsolatban:

“Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára elmondta, egy politikus ritkán él kizárólag tájékoztató jellegű történelmi analógiákkal, egy ellenzéki politikusra pedig ez hatványozottan igaz, mivel minden egyes megnyilvánulásával ellenőrizni kívánja a mindenkori kormányzat hatalomgyakorlásának törvényességét, cselekedeteivel politikai alternatívát kínál, miközben folyamatosan harcol a politikai hatalom megszerzéséért. Ezért amikor szólásra emelkedik, azt egy jól meghatározott politikai cél érdekében teszi.

Hadházy Ákos is ennek szellemében jelentkezett be a minap Berlinből, ahol a meggyilkolt európai zsidók emlékművénél tett látogatása a fenti kijelentésre sarkalta.

„A független országgyűlési képviselő ezzel az üzenettel letudta a napi viktorozást, kimondva-kimondatlanul Adolf Hitlerhez hasonlítva a miniszterelnököt, míg az orbáni kormányzás politikai hatásait a holokauszthoz mérte. A rövid bejegyzés egyértelmű belpolitikai üzenet, amelyben világosan tetten érhető a párhuzam a náci rendszer és a mai magyar politikai berendezkedés között.

Továbbá kimeríti a holokauszt-relativizálás fogalmát is, amelyet a Tett és Védelem Alapítvány minden egyes közéleti szereplő esetében határozottan elítél.

Sajnálatos módon az utóbbi időszakban drasztikusan megszaporodtak az ehhez hasonló kijelentések, így nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a zsidóság legnagyobb tragédiája, a civilizáció legnagyobb népirtása soha, semmilyen körülmény között nem használható önös politikai érdekek mentén.”

Szalai Kálmán szerint legfeljebb jóhiszeműen feltételezhető – írja a Mandiner -, hogy Hadházy nem műveletlen, történelmileg tájékozott közéleti személyiség, ezért még súlyosabb az általa vont torz történelmi analógia, a szándékosan kicsavart narratíva, amely egyetlen célt szolgál: bármi áron csapást mérni a politikai ellenfélre.

„Kérdés, mi szükség van ehhez a zsidóságra, miért a magyar zsidó közösség tölti be a bunkósbot szerepét, amely a politikus állításával szemben reneszánszát éli napjainkban. Soha nem látott mértékű anyagi és egyéb természetű erőforrásokat kap a magyar államtól, Olaszország mellett Magyarország a zsidók számára a legbiztonságosabb európai állam.

Hadházy Ákos azt a kormányt vádolja faji uszítással, antiszemitizmussal, amelyik országhatáron belül és kívül magyar anyanyelvű zsidó közösségek zsinagógáit újítja fel, akkor fogalmazza meg képtelen vádjait, amikor Magyarország Izrael legszorosabb szövetségese a nemzetközi politikai porondon” – közölte Szalai.

A TEV titkára úgy folytatta: „A politikus szavai szervesen illeszkednek abba a retorikai vonulatba, amely a politikai hetvenkedés lázától fűtve, mondandója alátámasztásául nem átallja álságos módon felhasználni a holokausztot. Ez a mérhetetlenül káros megközelítés és szóhasználat aláássa a holokauszt emlékét, tökéletes érzéketlenséggel leértékelve annak tragikus egyediségét. Semmiféle relevanciája nincs a holokauszt eszközként való használatának a napi politikai vitákban, egyetlen aktuálpolitikai történés sem jogosíthat fel közéleti szereplőt arra, hogy aprópénzre váltsa a holokausztot.

Félreértés ne essék, a mindenkori politikai hatalmat lehet és szükséges is bírálni, de mi köze van ennek a holokauszthoz, a magyarországi zsidó közösségekhez?”

Eddig a kimerítő részletességű Szalai reakció, melyet az ellenzéki képviselő posztjára adott.

Mindez nem lenne gond, ha Szalai Kálmán titkár és a Tett és Védelem Alapítvány egyenlő mércével mérne, és például reagálna a Magyar Nemzet “Eljött az ideje Horthy Miklós tisztességes megítélésének” című írására is, és a társadalomra veszélyes gondolatoknak járó súlyozással ítélne a Horthyt a deportálásokért viselt felelősség súlyos bűnéből mosdató írásról. Elvégre ez mégiscsak az egyik nagy példányszámú, kormányközeli napilapban jelent meg, aminek lényegesen nagyobb a súlya, mint egyetlen, túlzásba eső ellenzéki képviselő facebook posztjának. De nem, Szalai és a TEV erre nem reagál.

Persze, hogyan is várhatnánk elfogulatlan álláspontot Szalaitól, aki az EMIH kötelékében működő alapítvány titkára, amely az EMIH-hel együtt az utóbbi években belesimult a kormányzati propagandába.

Hogyan is várhatnánk tárgyilagosságot attól a Tett és Védelem Alapítványtól, mely a saját nemzetközi antiszemitizmus kutatását is halogatta közzétenni, mert tartott attól, hogy a kimutatott eredmény nem felel meg állami támogatói elvárásának, és amikor kormányzati oldalról bírálatot kapott, nem védte meg a nagyszabású tudományos kutatást, azt csak a kutatás vezetője tette meg.

Hogyan is várhatnánk elfogulatlan tárgyilagosságot a TEV irányítóitól és munkatársaitól?

Megmondjuk.

Ha több lenne bennük a civilkurázsi. Ha azzal a lelki erővel végeznék munkájukat, ahogy más zsidó szervezetek képviselői felemelik a szavukat, ha kell. Ők, bár szintén élnek a zsidó közösségnek a vészkorszak és a kommunista diktatúra után méltán járó állami támogatással, mint az EMIH és a TEV, de nem szédülnek meg a hatalom közelségétől, politikusok ismeretségétől, a pénztől, stallumoktól, a külföldi utaktól, tévészereplésektől. Nem veszítik el a fejüket, sem a lelki erejüket, hogy ha kell, szót emeljenek a zsidó közösségre és a magyar társadalomra valóban veszélyes jelenségekkel szemben.

Ezt ajánljuk a TEV irányítóinak is, ha komolyan gondolják az antiszemitizmus elleni küzdelmet.

[popup][/popup]