Dánia: vérvádas provokáció egy zsidó temetőben

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Ǻlborg dán város zsidó temetőjében vasárnap éjszaka vörös festékkel befestett játékbabákat találtak tucatnyi röplappal együtt, amelyek a vérvádat hirdették.

forrás: Youtube screenshot

Több vörös festékbe mártott játékbabát találtak a temető bejáratánál, és odabenn, amiket kívülről dobtak át a falon. A falakat helyenként vörös festékkel fújták le. A rendőrség gyűlölet-bűncselekményként kezeli az ügyet és lépéseket tett az elkövetők kézre kerítésére, közölték közösségi oldalakon hétfőn.

A röplapok nagy Dávid-csillagot ábrázoltak, a “Pesach” címszó alatt pedig ez állt: „a zsidó vérontás újabb ünnepe”. Aláírásként a Nordfront online címe szerepelt. A szervezet a skandináv neonáci Északi Ellenállási Mozgalom (NRM) dániai frakciója.

Henrik Beck, a nyomozást vezető rendőrtiszt azt nyilatkozta az Ekstra Bladet hírcsatornának, hogy keresik az elkövetőket. „Az incidens kapcsolatba hozható a Nordfronttal – hacsak nem mások tették, hogy rájuk tereljék a gyanút. Ezt kell kiderítenünk” – mondta Beck.

Ugyanakkor a Nordfront weboldalán már vasárnapi posztjában lényegében felelősséget vállalt az akcióért: „az NRM aktivistái a hét végén információs kampányt indítottak több városban, hogy az emberekkel tudassák a zsidók idegen szokásait”. Pészach első éjszakáján a svéd Norrköping zsinagógáját is megrongálták, ott hasonló antiszemita röpiratokat találtak.

Az NRM a világhálón hirdette: „A Pészach annak az ünnepe, hogy a zsidók föllázadtak Egyiptomban, és bosszúszomjasan legyilkolták a befogadó nemzet elsőszülött fiait.”

Mikkel Pedersen, a Nordfront képviselője azzal kísérelte meg a felelősséget elhárítani, hogy csoportja és az NRM egymástól független szervezetek. Ugyanakkor hozzátette: „A Nordfront csoportban vannak cikkírók és szerkesztők, akik a webhelyet viszik, a ‘Resistance’ az aktivizmust képviseli. Utóbbit természetesen hirdetjük és támogatjuk, partnerségünk szoros”.

Henri Goldstein, a dániai zsidó közösség (Mosaisk Troessamfund), elnöke szerint a vandalizmus tovább rontja az ország 8 ezer főnyi zsidóságának biztonságérzetét. „Amikor ilyenek történnek, erős a gyanú, hogy rosszabb is jöhet… Az Ǻlborgban történtek a klasszikus antiszemitizmus példái.

A múlt év októberében két ember rongált meg sírköveket Randers város zsidó temetőjében.

Nick Hækkerup igazságügyi miniszter a vandalizmust „fölháborító, és szégyenteljes” cselekménynek nevezte.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Aalborg, vérvád

[popup][/popup]