Dán külügyminiszter: felülvizsgálják a palesztin szervezeteknek nyújtott támogatást

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Anders Samuelsen dán külügyminiszter  utasítást adott a Palesztin Hatóság területén működő NGO-k átvilágítására és ennek lezárultáig leállította újabb szervezetek vagy projektek finanszírozását. 

Samuelsen és Netanjahu

A lépés alighanem az izraeli nyomás hatására történt –Benjamin Netanjahu ugyanis nemrég sürgette, hogy Dánia szüntesse be azoknak a csoportoknak a pénzelését, amelyek bojkottot hirdetnek és uszítanak Izrael ellen.

„Bizonyosnak kell lennünk abban, hogy a Dánia nyújtotta anyagi segítség pozitív irányba mozdítja az emberi jogokat a palesztin területeken. Elképzelhető, hogy a vizsgálat befejezéséig bizonyos szervezetek nem kaphatnak támogatást. A végső döntéshozatalig nem újabb átutalásokra nem kerül sor.”

Május eleji találkozójuk után izraeli és dán diplomaták említették, hogy Netanjahu átadta Samuelsennek azon szervezetek listáját, amelyek dán pénzügyi támogatásban részesülnek, miközben aktívan részt vesznek az Izrael elleni bojkottot hirdető Boycott, Divestment Sanctions mozgalom kampányában.

Csodák csodája: az ENSZ-ben is megmozdult valami. A napokban bejelentették, hogy a világszervezet visszavonta a Palesztin Hatóság területén létesítendő nőközpontnak nyújtott támogatást, miután azt egy hírhedt terroristáról nevezték el. A lépést a világszervezet „sértőnek” találta és úgy vélte, hogy a terrorizmust dicsőíti. Dalal Mughrabi az 1978-ban Partmenti úti mészárlás néven elhíresült terrortámadás egyik részvevője volt. Társaival együtt Tel Aviv közelében szálltak partra, eltérítettek egy autóbuszt, és végül 38 civilt – köztük 13 gyermeket – gyilkoltak meg; a sebesültek száma 70 volt.

Ramallah, 2011: Készülnek a Dalal Mughrabi tér avatására (AP Photo/Majdi Mohammed)

Palesztinok éppen Dalal Mughrabiról neveztek el egy teret a ciszjordániai Ramallahban 2011 márciusában.

„A terrorizmus dicsőítése, visszataszító terrorista cselekmények elkövetőinek hőssé avatása elfogadhatatlan, bármilyen körülmények között is történjék. Az ENSZ ismételten felszólít az erőszakra és gyűlöletre történő uszítás beszüntetésére, mivel ez jelenti az egyik akadályt a béke útjában” – áll a kiadott nyilatkozatban.

Az ENSZ állásfoglalása azt követően született, hogy Norvégia külügyminisztere elítélte a Palesztin Hatóságot azért, mert a központot Mughrabiról nevezték el. Követelte továbbá, hogy  országa nevét távolítsák el az épület faláról, és a létesítmény számára felajánlott összeget utalják vissza.

A Likud szokásos heti frakcióülésén Netanjahu bejelentette, hogy ő adott utasítást Juval Rotem külügyminisztériumi főigazgatónak: gyakoroljon nyomást Norvégiára és az ENSZ-re a projektnek nyújtott adományok visszavonása ügyében. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael hasonló ügyekben mindig is élt a nyomásgyakorlás eszközével, legyen szó akár országokról, akár szervezetekről, és hogy ez a jövőben is így lesz.

“Ezt a politikát követjük legközelebbi barátainkkal kapcsolatban is, amikor figyelmeztetjük őket: elfogadhatatlannak tartjuk, hogy baráti kormányok olyan szervezeteket támogassanak, amelyek dicsőítik a terrorizmust és az izraeli katonák ellen irányuló cselekményeket követnek el.”

A frakcióülésen a miniszterelnök védte legújabb álláspontját, miszerint Izrael bojkottálja más országok vezetőit, ha azok olyan baloldali NGO-k képviselőivel találkoznak, amelyek izraeli katonákat akarnak más országbeli bíróságok elé állítani.

„Találkozhatnak velem. De nem találkozhatnak az ilyen szervezetek képviselőivel, és velem is.” Nyomatékul hozzátette: „Katonáink bennünket védenek. Mi pedig megvédjük őket.”

Múlt hónapban Netanjahu rövid üzenetben mondta le találkozóját Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel. Utóbbi nem volt hajlandó elállni a Breaking the Silence nevű csoport vezetőivel folytatott megbeszéléstől, akiket Netanjahu elítélt, mivel a szervezet izraeli katonák bírósági felelősségre vonását szorgalmazza  – háborús bűnökért, úgymond.

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

Címkék:Dánia, NGO, Norvégia, palesztin terrorizmus

[popup][/popup]