Csodadoktor gyógyítja a vírusos betegeket – vagy mégsem?

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Egy egyszerű vidéki orvos, aki nemrég megtért az ortodox zsidósághoz, elmondása szerint többszáz koronavírus fertőzöttet gyógyított meg saját összeállítású gyógyszerkoktéljával. De lehet, hogy mégsem egészen így történt. Világjelenség, hogy az egészségügy kétségbeesetten kapkod minden olyan készítmény után, amely hatékonynak tűnik a koronavírus ellen. 

Zelenko doktor (forrás: twitter)

2020. március 25-én magyar kormányrendelet jelent meg miszerint „a veszélyhelyzet idején tilos hydroxychloroquine-sulfate hatóanyagot, valamint ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni.”

Hydroxi-klorokin-szulfát a malária ellenes tabletta alapanyaga és sokak szerint ígéretes gyógyszer a koronavírus elleni küzdelemben is. Számos országból, főleg Kínából érkeztek hírek hogy sikeresen kezeltek vele fertőzésben szenvedő betegeket és mivel sok évtizede ismert, ha hatásossága bebizonyosodik, Magyarország gyógyszernagyhatalom lehet. A tiszavasvári Alkaloida gyár jelentős mennyiségben gyártja a hatóanyagot. Ezért is tiltotta meg a magyar kormány annak kivitelét. (Izrael is nagy mennyiségű hydroxi-klorokin-szulfátot szerzett be.)

Az Egyesült Államokban is izgalmat keltett a gyógyszer. Trump elnök egészségügyi főtanácsadója Dr. Anthony Fauci viszont lehűtötte a kedélyeket, amikor kijelentette, hogy annak hatásosságára nincsen megbízható adat, viszont mellékhatásai ismertek. A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem összefoglalója szerint is esetleges szemkárosodást és szívproblémákat okozhat.

Dr. Zelenko könyvbemutatójának plakátja

Trump elnök más forrásokból is tájékozódott, és többször említette nyilvánosan, hogy a gyógyszer hatásos lehet koronavírus esetekben, majd hozzátette, hogy ő nem orvos.

New York államában található a magyar származású szatmári hászid zsidók által lakott Kiryas Yoel település. Hosszú ideje praktizál ott Zeev Zelenko, egy 46 éves orosz születésű, Amerikában végzett orvos, aki nem tagja a szatmári hászid közösségnek.

Zelenko a Chabad ultraortodox irányzatot követi, és tavaly publikálta vallásossá válásának történetét Metamorphosis (Metamorfózis) címmel. Szerinte Kiryas Yoelben jelentős a fertőzöttség, és a jövőben a lakosok 90%-a megkaphatja a vírust, de az általa kifejlesztett olcsó gyógyszerkoktéllal sikeresen kezeli a betegeket. A hidroxi-klorokin-szulfátból, cinkből és azitromicinből álló koktéllal saját állítása szerint több száz beteget kezelt és azok felgyógyultak.

Zelenko kapcsolatban került a Fehér Házzal is, megismerkedett Rudy Guilianival, Trump elnök ügyvédjével, aki a gyógyszerkoktélt hitelesnek találta. Ezért is említette nyilvánosan Trump a klorokin esetleges hatásosságát.

Nem kis mértékben Trump személyes ösztökélésére az amerikai FDA feltételes engedélyt adott a gyógyszer használatára súlyos koronavírus esetekben. Kizárólag kórházi környezetben, kísérleti jelleggel az beadható. (Az FDA – Food and Drug Administration az USA gyógyszereket és élelmiszereket bevizsgáló szervezete. Engedélyük nélkül gyógyszerek és gyógyszerkoktélok nem adhatók betegeknek.)

Dr. Zelenko rabbijával, Pesach Burston-nel

Az orvos valóságos médiasztár lett. A New York Times is fényképes cikkben tudósított a vallásos vidéki csodadoktorról, és Budapesten a Neokohn portál is beszámolt a sikerről.

Április közepén a sajtó viszont azt jelentette, hogy Braziliában a klorokin tesztelését le kellett állítani, mert több koronavírusos beteg elhunyt. Kételyek merültek fel Zelenko „20 dolláros” gyógszerkoktéljával kapcsolatban is. Ari Feldman a Forward-ban már arról írt, hogy sem a módszer hatékonyságáról, sem arról, hogy a kezeltek valóban vírusfertőzöttek voltak, nincsen megbízható adat.

A napokban az amerikai sajtó azt jelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot inditott Zelenko ellen, mert egy e-mailben azt állította, hogy az FDA is támogatja gyógyszerkoktélját. A Times Herald-Record helyi újság pedig arról cikkezett, hogy Kiryas Yoel vezetői arra kérték Zelenkót, hogy ne nyilatkozzon a városban uralkodó virushelyzetről.

Zelenko szerint módszere hatásos, és politikai hajtóvadászat folyik ellene, mert Trump elnököt támogatja, és áldását adta az amerikai elnökre. „Szívből megáldom önt! Nagyon kedvelem és remélem, Isten megóvja önt és szeretteit, és megáldja önt és kezének munkáját, melyet az amerikai népért tesz.”

Az amerikai FDA április 24-én bejelentette, hogy a klorokin csak kórházi ellenőrzött környezetben alkalmazható koronavírus kezelésre és mellékhatásai egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A gyógyszert korábban már engedéllyel használták malária és izületi gyulladások kezelésére.

Címkék:Chabad, Kiryas Yoel, koronavírus, Zeev Zelenko

[popup][/popup]