„Csinálok megint egy Holokausztot”

Írta: Polgár György - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

Német zenei díj „alternatív” rappereknek.

Április 12:  A ‘Hip-Hop/Urban – National’ kategóriában díjazott Farid Bang & Kollegah a színpadon a díjátadó ünnepségen  (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images)

Az Echo Németország legnevesebb zenei díja, minden muzsikus álma, amit 1992 óta évente több mint száz kategóriában adnak ki. Az odaítélés fő szempontja az eladott hanghordozók száma, a toplistákon való helyezés, valamint annak időtartama. A művészeti érték vagy a mondanivaló általában másodlagos, habár előfordult, hogy a zsűri politikai okokból tekintett el a díj átadásától. Így például 2006-ban, amikor a német Oomph! nevű rockbanda „Isten egy popsztár” című számának elismerésére vallási szempontokra hivatkozva nem volt hajlandó.

Annál kevésbé érthető, hogy idén a Hip-hop/nemzeti urbán műfajban a Kollegah & Farid Bang rappper-párosra esett a választás. A Fiatal, brutális, jóképű 3 című lemezük egyik zagyva szövegű száma többek között ezeket a mondatokat tartalmazza (szabad fordításban): „A testem határozottabb, mint az auschwitzi raboké”, valamint „Csinálok megint egy holokausztot, hozd a molotovot.” Az albumot kétszázezernél is több példányban adták el, emellett több tízmilliószor játszották le az interneten. Az Echo bíráló bizottsága szerint ez már elegendő a díjra való felterjesztéshez. Valószínűleg egyik tag sem vette a fáradságot, hogy figyelmesen végighallgassa a művet. A botrány nem maradt el.

Kollegah a neki címzett kritikát hallgatja a díjkiosztón. (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images)

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság még a díjkiosztó előtt jelentkezett. Minden holokauszt-túlélő arcon ütésének nevezte és Németország számára szégyenteljes eljárásnak titulálta a trófea odaítélését. Egymás után jelentkeztek felháborodott neves közéleti személyiségek is. A hazájában nagyon népszerű Tote Hosen punkegyüttes frontembere, Campino – szintén díjnyertes – a gálaesten a színpadra lépve elítélte a botrányos esetet mondván, hogy ezzel a zsűri egyenesen szalonképessé tette az antiszemitizmust. Az ünnepséget egyébként pont Jom HaSoá napján tartották. Heiko Maas külügyminiszter az antiszemita provokációkat gusztustalannak, a díjat szégyenletesnek minősítette. Monika Grütters kulturális államtitkár az Echo-szervezők mellett működő etikai tanácsadó testület kudarcáról beszélt. “A művészet szabadsága Németországban garantált, de átlép egy határt, ha a holokauszt áldozataiból gúnyt űznek” – mondta.

A klasszikus zene kategória kitüntetettjei, a berlini Notos Quartett tagjai felháborodásuk jeleként nyomban lemondtak a neves trófeáról: „Az a tény, hogy a díjba belefér a nyílt rasszizmus, nyilvánosságot biztosít neki és ráadásul még ki is tünteti, elviselhetetlen a számunkra.” Hasonló elhatározásra jutott a zenész és grafikus Klaus Voormann, aki életművért kapott elismerést. Voormann többek között Manfred Mannal és John Lennonnal dolgozott együtt, valamint a Beatles részére lemezborítót is készített. Őt követte Igor Levitt német-orosz zongorista, akit még 2014-ben tiszteltek meg az Echoval. Marius Müller-Westernhagen énekes pedig mind a hét díját visszajuttatta a szervezőknek. „Nem hiszem, hogy az Echo-nyertes rapperek antiszemiták volnának. Egyszerűen félelmetesen tudatlanok” – írta. A Német Kulturális tanács elnöke, Christian Höppner lemondott az Echo tanácsadói testületi tagságáról.

Három nappal az esemény után az Echo-bizottság nevében nyilatkozott Florian Drücke, a Német Szövetségi Zeneipari Egyesületének (Bundesverband Musikindustrie – BVMI) elnöke: „A jelen vita kapcsán el kell ismernünk, hogy ez a helyzet rossz fényt vet a díjra. Mindez nem maradhat következmény nélkül. Ezúton szeretnénk a legnagyobb határozottsággal kijelenteni, hogy mint egyesület és az Echo szervezői, magunk is elutasítunk mindenfajta antiszemitizmust, idegengyűlöletet, nőgyűlöletet, homofóbiát és az erőszak dicsőítését.” Drücke egyben levelet küldött a Németországi Zsidók Központi Tanácsa volt elnökének, Charlotte Knoblochnak: “Kifejezetten elnézést kérek Öntől és mindenki mástól, akiknek érzéseit megsértettük”. Előzőleg Knobloch is tiltakozott a botrányos díjazás ellen.

Wolfgang Börnsen volt kereszténydemokrata parlamenti képviselő, az etikai tanácsadó testület tagja úgy látja, hogy a „véleménynyilvánítási és művészeti szabadság határesetéről van szó. Ha a testület nem ismerte volna el a számot a díjátadó ünnepségen, akkor az cenzúra lett volna.” Mindazonáltal helyénvalónak tekintené, ha a két művész önként lemondana Echo díjáról. A jelek szerint ez azonban eszük ágában sincs.

A Spiegel Online és a Süddeutsche Zeitung cikkeinek felhasználásával.

 

[popup][/popup]