Cseh parlament: Jeruzsálem Izrael fővárosa

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli Jeruzsálem napján a Cseh Köztársaság parlamentje megszavazta azt a határozatot, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A cseh parlament ezzel a lépésével első Európában.

A javaslatot támogató honatyák felszólították a kormányt, hogy foglaljon el hasonló álláspontot, valamint hogy szüntesse be a – rendszeresen Izrael-ellenes határozatokat hozó – ENSZ-szervezet, az UNESCO támogatást.

A határozatot éppen a város 1967-es újraegyesítésének 50-ik évfordulóján szavazták meg. A parlament 156 tagja közül 112 szavazott a határozat mellett. A honatyák elítélték továbbá az ENSZ kulturális szervezetét, az UNESCO-t, amely az utóbbi időben több, Izrael-ellenes határozatot is hozott és elvitatta a zsidók történelmi jogát Jeruzsálemre.

A parlamenti szavazás után a cseh főváros nagy templomában, a Szent Vitus székesegyházban is megemlékeztek a város egyesítéséről. Az eseményen jelen volt Daniel Herman kulturális miniszter.

A határozatot a Jeruzsálemi Keresztény Követség, a legnagyobb keresztény-cionista szervezet prágai képviselője, Vladimir Kalos kezdeményezte, aki az elmúlt hónapokban aktívan dolgozott a honatyák meggyőzésén.

Az ynetnews cikke nyomán: jég

[popup][/popup]