Columbia Egyetem: Izraeli diákot választottak a diák önkormányzat elnökévé – palesztinbarát tüntetések közepette

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Maya Platek: “segíteni akar a zsidó és izraeli diákoknak a diszkriminációval szemben, de fontos számomra, hogy minden diszkrimináció ellen küzdő csoportot megvédjek”.

Maya Platek

A Columbia Egyetem történetében először egy izraeli diákot, a 23 éves Maya Plateket választotta meg a diákönkormányzat elnökének a 2024-2025-ös tanévre. Mindez az amerikai egyetemeket megrengető palesztinbarát tüntetések közepette történt, amelyek éppen a Columbián kezdődtek.

Múlt héten, miközben az egyetem elnöke a Kongresszus előtt tanúskodott az egyetemen a gázai háború kezdete óta megnövekedett antiszemita incidensekről, palesztinbarát diákok egy csoportja 50 sátrat állított fel a fő kampusz gyepén. Kijelentették, hogy addig nem hajlandóak távozni, amíg az egyetem vezetése bele nem egyezik abba, hogy minden kapcsolatot megszakít Izraellel és azoktól a vállalatoktól, amelyek állításuk szerint támogatják a gázai katonai akciókat.

Plateket a diákok választották meg annak ellenére, hogy egyértelműen kiállt Izrael mellett és az egyetemen zajló antiszemita tüntetések ellen. “Mindenkit képviselek, de egyértelmű, hogy ellenzem azt, ami most itt történik, és úgy gondolom, hogy sok mindent nem értenek a tüntetők” – mondta a Ynet izraeli hírportálnak Platek, aki közgazdaságtant, politológiát és történelmet tanul. “Jelenleg nincs párbeszéd, de remélem, hogy ezen közösen tudunk változtatni”.

Amikor megkérdezték tőle, hogy miért a Columbián kezdődött minden, így válaszolt: “Több dolog együttállása miatt. A kongresszusi meghallgatás nagy szerepet játszott. A téma már akkor is forró volt az egyetemen, és a meghallgatás volt a fordulópont”.

Platek izraeli szülők gyermekeként született Japánban, a középiskola után Izraelbe költözött, és az IDF szóvivői egységében szolgált. Ennek az élménynek tulajdonítja, hogy ráébredt az igazság fontosságára. Katonai szolgálata után az Egyesült Államokba költözött, hogy a Columbia Egyetemre járjon.

“Azért választottam ezt az egyetemet, mert a világ legjobb oktatását akartam, a világ legjobb városában – és ez nem változott mindazok ellenére, ami most történik. Még mindig örülök, hogy a Columbián tanulhatok, és úgy vélem, hogy sok lehetőség van a párbeszédre, amit remélem, hogy az új feladatkörömben el is meg tudok indítani” – mondta.

Platek a választások előtt több hónapig töltötte be az ügyvezető elnöki tisztséget, a leköszönő elnök helyére lépve. “Mégis meglepő volt, hogy ilyen időkben választottak meg. De azt kell mondanom, hogy nem az izraeli identitásom volt a fő szempont a megválasztásomkor, hanem a munkám, és remélem, hogy mindenkit képviselni és védeni fogok” – mondta.

“…nem félek kimondani a dolgokat úgy, ahogy vannak, és különösen idén szólaltam fel az egyetemen tapasztalható antiszemitizmus és anticionizmus ellen. Nem fogok hallgatni az igazságtalansággal szemben, és remélem, hogy minden ember el tudja majd fogadni, hogy én képviselem őt, mert nem félek senki érdekében beszélni.”

Megválasztását követően Platek egy beszédben mutatkozott be a diákságnak. “Végzős izraeli vagyok, és nemrég választottak meg a Columbia Egyetem diákönkormányzatának elnökévé. Mivel a Columbián érte el csúcspontját az antiszemitizmus és az anticionizmus, megtiszteltetés számomra, hogy megválasztottak a következő évre megválasztottak a diákközösségi elnöknek. Minden eddiginél fontosabb, hogy meghallják a hangunkat és megvédjék a biztonságunkat” – mondta.

Ynetnews

[popup][/popup]