Columbia Egyetem – az Egyetemi Hallgatók Tanácsa elvetette Izrael bojkottját

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Négy órás vitában tárgyalta meg a testület az Izrael bojkottját szorgalmazó BDS mozgalom támogatásáról szóló beterjesztést. Az eseményen mintegy 150 diák vett részt.

Az Izrael-párti diákok

A vitát titkos szavazás követte, amelyen a Tanács 17-20 arányban a bojkott mellett szavazott. Mivel azonban a határozat elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség, a javaslatot levették a napirendről.

Vasárnap este 150 diák hallgatta meg a két oldal érvelését. Az Izrael-barát tábor részéről a Students Supporting Israel (SSI) képviselőinek felszólalásával a szervezet első ízben vett részt egyetemi megmozduláson. A másik Izraelt támogató csoport az Aryeh: Columbia Students Association for Israel volt.

A vitában a palesztinpárti szervezetek voltak: Columbia Students for Justice in Palestine valamint a Columbia/Barnard Jewish Voice for Peace. A terembe csupán 19 diákot engedtek be, a többiek kivetítőn követték az eseményt.

Emma Buzbee, a The Columbia Spectator tudósítója szerint a vita felkorbácsolta az érzelmeket: többen sírva fakadtak,  a Tanács két tagja pedig lemondásával fenyegetőzött.

Ofir Dayan, a SSI elnöke kijelentette: „Nemcsak ott voltunk, hanem győztünk, győzött az igazság”.

Sarah Senkfor, az egyetem diákja azt mondta, hogy a vita idején amerikai zsidóként nem érezte magát biztonságban. „Pedig az múlt két és fél során még nyugodtan hordhattam a Dávid-csillagot.”

A Columbia Spectator szerint a hallgatóknak nincs információjuk arról, hogy egyetemük milyen vállalatok részvényeibe fekteti vagyonát, így Izrael bojkottját a gyakorlatban nem tudják előmozdítani.

A szavazás eredményének kihirdetését az Izrael pártiak megkönnyebbüléssel vették tudomásul, míg a palesztin hívek a “Palestine will be free!” jelszót skandálták a kijáratnál.

Az SSI’s Facebook oldalán olvasható, hogy a San Diego, Santa Barbara és Illinois Urbana egyetemeken ugyancsak sikerült meghiúsítani a hallgatói önkormányzatokhoz beterjesztett BDS párti határozati javaslatot.

A Jerusalem Post cikkét Bassa László fordította

Címkék:BDS, Columbia University

[popup][/popup]