Cad Kadímá – avagy: a Pető-intézet Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Kevesen tudják, de Magyarországon kívül Izraelben van a Pető módszer egyik legnagyobb oktatási központja

amit errefelé „Cad Kadímá”-nak neveznek. A név jelentése: egy lépés előre.

Pető 2

Gay Salamon a szerzőnek nyilatkozik (Fotó: Pamuk Sándor)

Gay Salamon, a Cad Kadíma igazgatója elmondta, hogy csak a Rison Lecion-i iskolában mintegy hatvan gyerekkel foglalkoznak, de rajtuk kívül még negyvenen vannak az óvodában és a napköziben. Általában súlyosan sérültek, akik Izrael távoli részeiről naponta utaznak ide, hogy reggeltől délutánig a konduktív módszerrel lépjenek előrébb, saját lehetőségeik szerint az önállóság, a mozgás felé.

A Cad Kadímának van még egy központ Beer Seván, amely az ország déli részeiről érkező kicsiket fogadja, van egy Jeruzsálemben, és már északon is működtet az intézmény egy óvodát – egyelőre.

Hosszú idő alatt nőttek ekkorára egy civil, szülői kezdeményezés nyomán. 27 évvel ezelőtt az egyik gyermekről készült film nyomán híres lett a Pető módszer, s az izraeli szülők is gyorsan értesültek róla. Egy szülő-csoport elutazott Budapestre, és ott maradtak pár hónapig. Visszatértük után pedig elhatározták, hogy idehozzák, itt is meghonosítják a konduktív fejlesztést. Megalapították a Cad Kadimát, amit azóta is egy szülőtanács igazgat. Sokáig a Pető intézetbe küldték tanulni négy évre a jövendő konduktorokat, ezért az első osztályokban elég tűrhetően beszéltek magyarul, a Pető-világnyelven. Néhány éve Izraelbe költöztették az oktatást is, de ma is erős a kapcsolat Magyarországgal, a Pető Intézettel: kétszer egy évben Budapestről Rison Lecionba jön vizsgáztatni az intézet konduktora.

Képünk illusztráció (Fotó: Blikk.hu)

Az izraeli Cád Kadíma költségvetésének 70 százaléka az államtól származik, 3o százalék pedig magánadományokból jön össze. A szülők elvileg a költségek kb. tíz százalékát fizetnék, de legtöbben nincsenek jó anyagi helyzetben, és helyettük a kormány vagy magánalapítványok fedezik az önrészt is. „Éppen elég kiadásuk van a gyerekekre enélkül is”– mondta Salomon.

Az infrastruktúra, az épületek, a telkek a Rison Lecion-i városháza adományából álltak elő, a további szükséges átalakításokat, építkezéseket pedig szponzorok segítségével fizették. Jelenleg is bővítik az intézményt, és életkori kiterjesztést is terveznek: egyelőre két-három további évet tölthetnek majd itt a gyerekek az eddigi kilenc osztály után. Izraelben a különleges helyzetben lévő, fogyatékkal élő gyerekek számára 21 éves korig tart a közoktatás, de a Cad Kadíma az ennél idősebbek számára is megoldást keres, s Jeruzsálemben már nyitottak is számukra egy napközit.

Az izraeli Petőben 8-9 gyerek kerül egy csoportba, akikre átlag ötfős személyzet jut: két konduktor, fizikoterapisták és pedagógusok segítik a közös munkát.

A tel-avivi magyar nagykövetség jóvoltából a magyar kapcsolatok nem szorítkoznak csak a Pető-intézetre. Idén februárban a budapesti operettszínház vendégjátéka előtt különleges vendég látogatta meg a gyerekeket: a Tel Avivban főszerepet játszó Miklósa Erika opera-énekesnő dalolt a piciknek, akik szintén készültek: a tavaszi szél héberre fordított, csak itt hallható változatát mutatták be a híres vendégnek.

Címkék:Izrael, Pető intézet

[popup][/popup]