Bundestag: a körülmetélés legális

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Kétórás vita után a Bundestag (a német alsóház) elfogadta a körülmetélésről szóló új törvényt. A szerdán hozott döntés szerint a körülmetélés – a gyerek hat hónapos koráig – legális, ha azt orvos, vagy más, felkészült szakember végzi el.

9490

Angela Merkel a név szerinti szavazáson

A kormány által beterjesztett törvényjavaslatot 434 képviselő támogatta, 100 voksolt ellene, 46 pedig tartózkodott.

Ellenzéki képviselők – a gyermekek jogára hivatkozva – azt javasolták, hogy a beavatkozást csak a gyerek 14-ik életéve után lehessen elvégezni. Jerzy Montag, a zöldek képviselője szigorítást javasolt: érzéstelenítés nélkül csak a születéstől számított 14-ik napig lehessen  körülmetélni a gyermeket A hat hónap végül ennek kiterjesztéséből adódott.

A kérdés akkor került napirendre, amikor fél évvel ezelőtt egy kölni bíró ítéletében testi sértésnek minősítette a körülmetélést, és úgy foglalt állást, hogy a gyermekek jogai ebben az esetben előbbre valók, mint a vallásgyakorláshoz való jog. A precedens bizonytalanságot teremtett: német és nemzetközi zsidó vezetők is sürgették a német törvényhozást, hogy törvényben rendezzék a kérdést. Ugyanakkor számos baloldali személy és szervezet egyetértését fejezte ki a bírói döntéssel kapcsolatban.

A parlamenti döntés várható volt: egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ma Németországban gátolják a zsidók szabad vallásgyakorlását. Ugyanakkor világos, hogy az emberjogi, humanista felfogás is kitermeli a zsidóság elleni fellépés lehetőségét: a körülmetélés megkérdőjelezése mellett a másik leggyakoribb ilyen lépés a kóser vágás tiltása, az állatvédelem nevében.

A Bundestag döntését üdvözölte Dieter Graumann, a német zsidók vezetője, csakúgy, mint Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus és Ronald S. Lauder a Zsidó Világkongresszus részéről.

Az ügyben úgyszintén érintett németországi moszlimok szintén megnyugvásuknak adtak hangot.

[popup][/popup]