Budapest főpolgármesterével tárgyalt a Mazsihisz és a BZSH elnöke

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Karácsony Gergely főpolgármester ma a hivatalában fogadta dr. Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét és Mester Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökét, a Mazsihisz alelnökét. A megbeszélésen a Szövetség és a főváros közötti, konkrét együttműködési lehetőségeket tekintették át, kitérve az antiszemitizmus elleni közös fellépésre és a Szeretetkórház fejlesztésének lehetőségére.

Balról jobbra: Mester Tamás, dr. Grósz Andor, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor

“Előremutató tárgyalást, közvetlen hangulatú megbeszélést folytatott Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke hétfőn délelőtt a Főpolgármesteri Hivatalban. A megbeszélésen részt vett Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese is” – fogalmaz a Mazsihisz közleménye.

“A találkozón hangsúlyosan került szóba, hogy mind a fővárosi önkormányzat, mind a Mazsihisz és a BZSH elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Ha szükséges, akkor a jövőben Budapest és a legnagyobb magyar zsidó felekezet közösen lép fel a rasszizmus, a kirekesztés minden formája, a vallási kisebbségeket sújtó incidensek ellen.

Karácsony Gergely kiemelte: a magyar főváros arculata és kultúrája elképzelhetelen a magyar zsidóság által az elmúlt századokban teremtett értékek nélkül. Mint fogalmazott: nagyra értékeli az évente megrendezett Zsidó Kulturális Fesztivált, amely szervesen hozzátartozik Budapest kulturális életéhez. Ennek kapcsán a beszélgetésen szóba került az is, hogy az idei fesztiválon lesz olyan rendezvény, amelyet Budapest 150 évvel ezelőtti egyesítésének tiszteletére szerveznek.

A találkozó egyik fontos eleme volt a fővárosi egészségügyi ellátás ügye, különös tekintettel arra, hogy a Mazsihisz fenntartásában éppen Budapesten működik Közép-Kelet-Európa egyetlen zsidó kórháza, a Szeretetkórház.

Dr. Grósz Andor és Karácsony Gergely ennek kapcsán érintették a Szeretetkórház fejlesztési lehetőségeinek aktuális kérdéseit, és megállapodtak a főváros és a Mazsihisz vezetése közötti megbeszélések folytatásában.”

A főpolgármester a hivatalos Facebook-oldalán közzétett posztban adott tájékoztatást a találkozóról. Mint Karácsony Gergely írta:

„Budapest nemcsak sokszínű, befogadó és elfogadó város, de itt él Európa egyik legnépesebb zsidó közössége, amelynek mindig is fontos szerepe volt a város kultúrájának, gazdaságának fejlődésében. Elnök urakat biztosítottam róla, hogy Budapest vezetése mindig barát és partner lesz a budapesti zsidó közösség és a Mazsihisz számára”. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]