Brooklyn: ortodox zsidó mentősnők bevetésre készen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Brooklynban ortodox nők által működtetett sürgősségi ambulancia kapott működési engedélyt.

Kép: Ezras Nashim

Hosszú évek jogi huzavonája a brooklyni ortodox nők saját sürgősségi központot alapíthattak. New York állam regionális sürgősségi gyógyászati tanácsa adta ki a működési engedélyt az Ezras Nashim szervezetnek. Jelentése „női segély”, de így hívják az ortodox zsinagógákban a női szakaszt is. New York City gyógyászati tanácsa a múlt évben még elutasította kérelmüket.

„Reméljük, hogy túl vagyunk a nehezén. Nagyon izgalmas az egész, régi álmunk vált most valóra” – nyilatkozta Leah Freier Levine, a csoport kommunikációs igazgatója. Az Ezras Nashimot 2014-ben alapították. Tagjai között van Ruchie Freier bírónő, az első ortodox haszid nő, aki választott tisztséget tölt be az USÁ-ban.

Brooklynban évtizedek óta működik a Hatzoloh sürgősségi gyógyászati részleg, többnyire férfi személyzettel. Az Ezras Nashim szolgálatait főleg vallásos nők fogják igénybe venni, akik szemérmességi okokból nem szívesen kezeltetik magukat férfiakkal. 40 önkéntes már dolgozik Borough Park és Flatbush köretekben, de az ambuláns részleg hiánya mind ez ideig korlátozta a szervezet működését.

JTA

 

Címkék:Brooklyn, ortodox női mentő

[popup][/popup]