Brit zsidó vezetők sem szeretik Orbánt, bírálják a rá szavazó brit EP képviselőket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Board of Deputies of British Jews a brit zsidók ernyőszervezete. Ennek elnöke, Marie van der Zyl szerint „aggodalomra ad okot”, hogy a konzervatív párt európai parlamenti képviselői védelmükbe vették az Orbán-kormányzat jobboldali populista tevékenységét, annak – úgymond – antiszemitizmusával és iszlamofóbiájával.

Marie van der Zyl

A szervezet nyilatkozatában többek között ez áll: „Nagyon aggasztónak találjuk, hogy választási kampánya során Orbán ’muszlim betolakodókról’ beszélt, a migránsokat méregnek nevezte, és engesztelhetetlenül támadta a zsidó filantróp Soros Györgyöt”. (Orbán az EU migrációs politkáját nevezte méregnek – a szerk.)

Marie van der Zyl úgy vélekedett, hogy meg kell állítani a magyar kormányzatot „az előítéletek felkorbácsolásában, a média és a bírói testület tevékenységének korlátozásában… Aggasztó, hogy a tory EP képviselők Magyarországot védték, ahelyett, hogy a jogállamiság védelmére irányuló javaslatra szavaztak volna.”

Az Európa Parlament (EP) szerda kora délután: 448 igen, 197 nem szavazattal jóváhagyta a magyarországi helyzetről szóló jelentést, és a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló eljárást. Innentől a nemzeti kormányok uniós törvényhozó testülete, a Tanács felelős az ügyért. A folyamat végén Magyarországot megfoszthatják szavazati jogától az Európa Tanácsban.

A toryk voltak az egyedüli nyugat-európai, kormányon lévő konzervatív képviselők, akik a jelentés ellen szavaztak. Egyikük viszont azzal indokolta tartózkodását, hogy nem pártolhatja Orbán Viktort a magyarok félrevezetésében.

A megelőző vitában a toryk azzal érveltek, hogy a folyamat „átpolitizált” és kevéssé produktív. Strasbourgi konzervatív források tagadták, hogy a szavazásnak valami köze is lenne a Brexit tárgyalásokhoz. A londoni toryk azt hangsúlyozták, hogy EP képviselőik autonóm módon dönthetnek arról, mit támogatnak vagy büntetnek. Theresa Maynek nem volt szerepe az állásfoglalásban.

A párt egyik politikusa viszont nyíltan beismerte: „Senki sem fogja nyilvánosan kijelenteni, de teljesen világos, hogy gyűjtögetjük a jó pontokat azoktól, akik segítségünkre lehetnek a Brexit tárgyalásokon.”

Orbán az EP ülésére érkezve azt nyilatkozta: „Tisztességes Brexitet szeretnénk, mert szeretjük a briteket és mindig jól működtünk együtt. Megérdemlik a tisztességes eljárást.”

A szerdai szavazást követően Theresa May szóvivője azt mondta: „Demokratikus eljárást követően az ügy az Európa Tanács elé kerül. Az eljárást az osztrák elnökség viszi tovább. Nagy jelentőséget tulajdonítunk a jogállamiságnak. Reméljük, sikerül olyan megoldást találni, amely tiszteletben tartja a nemzet alkotmányos jogait a nemzetközi normák keretein belül.”

A szóvivő tagadta, hogy a tory képviselők támogatásáért cserébe a magyar vezető támogatást ígért volna a Brexit tárgyalásokon.

Az Independent cikke nyomán: Bassa László.

 

[popup][/popup]