Brit parlament: már a nyolcadik képviselő hagyja ott a Munkáspártot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Joan Ryan munkáspárti parlamenti képviselő a nyolcadik, aki otthagyta a legnagyobb ellenzéki pártot.

Ryan, aki az Enfield North választókerületből került a parlamentbe, keddi twitter üzenetében azt írta, hogy a párton belüli antiszemita megnyilvánulások váltották ki ezt a lépését.

Hét másik Labour képviselő jelentette be hétfőn, hogy búcsút vesz pártjától, mert Jeremy Corbyn Brexittel és az antiszemitizmussal kapcsolatos álláspontja mutatja, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot „a kemény baloldal gépezete eltérítette”.

Ryan képviselő asszony twitter üzenetében az áll, hogy a Labourt azóta „fertőzte meg a zsidóellenes fajgyűlölet”, amióta Corbyn 2015-ben a párt vezetője lett. Állítja, hogy ez a probléma korábban nem létezett.

Corbynt, aki a palesztinok jogainak védelmezőjének és az izraeli kormány kritikusának számít; korábban azzal vádolták, hogy semmit sem tesz a párton belüli antiszemitizmus megfékezéséért. Ő maga tagadta az ilyen feltételezéseket.

Jeremy Corbyn (forrás: BBC)

Ryant, akit először 1997-ben választották meg parlamenti képviselőnek Enfield North-ban, ezután a Független Képviselőcsoporthoz fog csatlakozni.

A hét másik törvényhozó ugyanis bejelentette, hogy“The Independent Group” néven alapítanak képviselőcsoportot az alsóházban.

Corbyn vezetése alatt a Labour erősen balra tolódott. Korábban Tony Blair a pártot centrista irányba vezette és győzelemre vitte; miniszterelnöksége 13 éven át tartott.

Corbyn sajnálkozását fejezte ki a nyolcak kilépése miatt.

A Reuters cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:antiszemitizmus, Munkáspárt, szélsőbal

[popup][/popup]