“Boldogság világranglista”: Izrael a 12. helyen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Finnország immár a negyedik éve áll a lista élén az ENSZ által készített felmérésben.

Izrael két hellyel lépett előbbre, így lett a 12. a legfrissebb éves boldogságjelentésben.

Izrael – miközben világelső az oltási „versenyben” és két éven belül a negyedik országos választásra készül – két hellyel javította pozícióját az ENSZ éves felmérésében.

A pénteken közzétett jelentés ebben az évben 149 országra terjedt ki, bár a világjárvány miatt csak kétharmadukban végeztek friss felmérést.

Izrael a 14. helyet foglalta el a 2020-as jelentésben, 2019-ben pedig a 13. lett.

A 2021. évi boldogságjelentés 149 országot rangsorolt az egy főre jutó bruttó hazai termék, a várható egészséges élettartam és a polgárok szubjektív véleménye alapján. A felmérés során arra kérték a válaszadókat, hogy 1-10 skálán tüntessék fel, hogy mekkora közösségi támogatásra számíthatnak szorult helyzetben, mennyire dönthetnek szabadon életük kérdéseiben, mennyire korrupt illetve mennyire segítőkész a társadalom amelyben élnek.

A világjárvány miatt a felméréseket valamivel kevesebb, mint 100 országban végezték el 2020-ban. A többi nemzet rangsorolása a múltbeli adatok becslésein alapult. Az ENSZ a kilencedik alkalommal teszi közzé ezeket a statisztikákat.

Figyelemre méltó, hogy a lista élén túlnyomó részt Európa protestáns (vagy erős protestáns hagyománnyal rendelkező) országai állnak: az első 10 helyre mindössze egy katolikus ország jutott be: Ausztria.

A jelentés készítői szerint „az emberek biztonságban érzik magukat ezekben az országokban. A kormányt hitelesnek és őszintének tekintik, és magas az egymásba vetett bizalom is. ”

Magyarország a 149 ország közül a 43. és ezt a helyet stabilan tartja. Érdekes, hogy a vele hasonló fejlettségi szinten álló országok többnyire jóval előbb állnak a listán.

Csehország: 16
Szlovákia: 22
Horvátország: 23
Szlovénia: 26
Lengyelország: 39

Az angolszász országok szintén elég jó helyen állnak:
Új Zéland: 9
Ausztrália: 12
Kanada: 14.
Egyesült Királyság: 17
Egyesült Államok: 19

Ezekben az országokban él az Izraelen kívüli zsidóság több, mint 90 százaléka.

Címkék:Boldogság világranglista, Izrael

[popup][/popup]