Bojkottáld a bojkottálókat: New York állam nyugdíjalapja figyelmezteti az Unilevert

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Liz Gordon, a 254,8 milliárd dollár fölött rendelkező New York állami nyugdíjalap (New York State Common Retirement Fund) ügyvezető igazgatója levélben fordult Alan Jope-hoz, az Unilever vezérigazgatójához:. Ebben jelezte, hogy Thomas DiNapoli az állam számvevőszékének elnöke „aggodalmát fejezte ki”, amiért a Ben & Jerry’s beszüntetni készül termékei forgalmazását az „Izrael által megszállt területeken”. Gordon rámutatott, hogy a nyugdíjalap politikája tiltja a tőkebefektetést olyan vállalatokba, amelyek támogatják a BDS-t, az Izrael-ellenes bojkottmozgalmat.

„A nyugdíjalap a BDS tevékenységet Izrael gazdasága, így az alap befektetései ellen irányuló fenyegetésnek tartja. Az USA számos állama tett vagy fontolgat lépéseket az ilyen viselkedést tanúsító cégek ellen. A BDS tevékenységet folytató vállalatok jogi, hírnévi és pénzügyi kockázatot vállalnak.”

Gordon 90 napos határidőt szabott Jope-nak, hogy levélben adjon választ és „erősítse meg vagy cáfolja, hogy az Unilever vagy leányvállalatai folytatnak-e olyan tevékenységet, amely célja Izrael Állam megbüntetetése, annak gazdasági károsítása, vagy a vele fennálló kereskedelmi kapcsolatok korlátozása.”

Hozzátette: amennyiben a London központú Unilever nem válaszol a levélre, „részletes felülvizsgálat nyomán és a vezetőség ajánlása alapján akár a befektetések szigorítása is várható.”

A legfrissebb évi jelentés szerint New York állami nyugdíjalapja eddig mintegy 73 millió dollárt fektetett Unilever részvényekbe.

A Vermont állam központú Ben & Jerry’s felmondó nyilatkozatában így fogalmazott: „Értékeinkkel összeegyeztethetetlen, hogy megszállt palesztin területeken (Occupied Palestinian Territory, OPT) forgalmazzuk fagylalt készítményeinket.”

Az USA más államai hasonló lépéseket fontolgatnak. Jimmy Patronis, Florida állam pénzügyi igazgatója (CFO), aki a nyugdíjalapokat kezeli, levelet intézett Matthew McCarthyhoz, a Ben & Jerry’s vezérigazgatójához, amiben figyelmeztetett arra, hogy a diszkrimináció a két cégnek az állammal kötött szerződései fölbontásához vezethet.

Összesen 35 amerikai államban van érvényben olyan törvény, amely tiltja, hogy az állam Izraelt bojkottáló cégekbe fektessen be. Gilad Erdan, Izrael amerikai nagykövete a hét elején levélben kérte az államok kormányzóit, hogy tegyenek ellenlépéseket a Ben & Jerry’s bejelentésére.

.

New York Post – Bassa László

Címkék:BDS, Ben & Jerry’s, bojkott, New York állam

[popup][/popup]