Biden elnök Deborah Lipstadt holokauszt-történészt nevezte ki antiszemitizmus-ügyi különmegbízottnak

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Külpolitika, Politika

Joe Biden amerikai elnök az ismert holokauszt-történészt, Deborah Lipstadtot választotta antiszemitizmus-ügyi különmegbízottjává – közölték csütörtökön a Fehér Házban dolgozó tisztviselők. Az elnök péntekre tervezi a bejelentést – tudatták a források.

Deborah Lipstadt

Az amerikai kormányt már régóta bírálták, amiért ez a tisztség betöltetlen, miközben az antiszemita incidensek száma növekszik. Lipstadtot az esélyesek között tartották számon.

Lipstadtot a szélesebb nyilvánosság leginkább egy róla készült filmből ismeri, ami egy ismert Holokauszt tagadóval szemben folytatott rágalmazási per történetét dolgozza fel. A David Irving holokauszt-tagadó ellen folytatott küzdelmét a szupersztár Rachel Weisz tette ismertté a „Tagadás” (Denial) című hollywoodi játékfilmben.

Lipstadt számos könyv szerzője, legutóbb az “Antisemitism: Here and Now” (Antiszemitizmus: itt és most) ” című műve jelent meg, amely az antiszemitizmus aktuális trendjeire összpontosított: az európai zsidók elleni támadásokra; az „alt-right” fellépésére az USA-ban; a holokauszt revizionizmus és tagadásának ismétlődő felbukkanására, valamint arra a kérdésre, hogy Izrael kritikája mikor minősül antiszemitizmusnak.

A kinevezés sürgősségét támasztotta alá egy újabb fejlemény: hétfőn horogkeresztet találtak egy liftbe vésve az amerikai külügyminisztérium épületében, éppen az antiszemitizmus megfigyelésére és leküzdésére kinevezett különmegbízott irodája közelében.

„Legyen világos: az antiszemitizmusnak nincs helye a külügyminisztériumban, az én kormányomban sem a világ bármely pontján” jelentette ki Biden. “Mindannyiunk feladata, hogy az antiszemiták ne érezhessék magukat biztonságban, és hogy kiálljunk a fanatizmus ellen, bárhol is találkozunk vele.”

Deborah Lipstadt (jobbra) és az őt alakító Rachel Weisz

A közigazgatás azt is ígéri, hogy hamarosan kinevez egy összekötőt is, aki a zsidó közöséggel tartja a kapcsolatot. A Trump-adminisztrációnak két évbe telt, amíg betöltötte ezt a posztot. A tisztséget Elan Carr látta el.

Bár a jelölést nyilvánosan nem erősítették meg, a lépést már politikusok is üdvözölték.

Ted Deutch, floridai kongresszusi képviselő, az Antiszemitizmus Elleni Kétpárti Küzdelem Munkacsoportjának alapító társelnöke, kiváló választásnak nevezte a döntést. Üdvözölte Deborah Lipstadt széleskörű tapasztalatait, jártasságát a történelmi és a modern antiszemitizmus kérdéseiben.

“A globális antiszemitizmus évek óta tartó növekedése közepette Deborah az a vezető, aki képes lehet rávenni a kormányokat, hogy komolyan vegyék ezt a halálos fenyegetést.”

Lipstadt évek óta szakértő a médiában a holokauszt kérdéseiben, de a törvényhozók is támaszkodnak szakértelmére, például abban a kérdésben, hogy miként kell értelmezni a népirtást a 21. században, és hogy van-e ennek relevanciája a mai antidemokratikus erők vonatkozásában.

Lipstadt tavaly, a választások során megtört egy régi tabut, amikor mai amerikai politikusokat a nácikhoz hasonlított. Támogatta a Demokrata párti „Jewish Democratic Council of America” egyik hirdetését, amely a Trump-adminisztráció kapcsán az 1930-as évek Németországát emlegette. Lipstadt szerint a holokauszt-analógiák továbbra is vállalhatatlanok, de lát éppen párhuzamot a nácik felemelkedésével.

„Ahogy elnézzük a támadásokat a sajtó, a bíróságok, a tudományos intézmények, a választott tisztviselők és ijesztő módon a választási folyamat területeien, akkor bizony az összehasonlítás nem kizárt” – mondta Lipstadt, utalva a JDCA hirdetésre. „Mindez jól mutatja, hogyan lehet a nyilvánosság gyűlöletét felkorbácsolni a zsidók ellen.”

Times of Israel

Címkék:antiszemitizmus-ügyi különmegbízott

[popup][/popup]