Biden elismeri az örmény népirtást?

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Az Egyesült Államok kongresszusa 2019-ben hozott határozatot a genocídium elismeréséről; most az elnök részéről lenne erre szükség. A jég végre megtörni látszik.

Értesülések szerint az USA az örmény népirtás elismerésére készül. Ezzel az Biden adminisztráció régóta esedékes történelmi lépésre szánja el magát.

Erkölcsi szempontból megbocsáthatatlan, hogy Izrael és sok más ország mindmáig nem szánta el magát erre a lépésre, vagy egyenesen elzárkózott attól, hogy néven nevezze, amit az oszmán törökök 1915-ben követtek el a keresztény örményekkel szemben.

A genocídiumot számos történész a Holokauszt előzményeként tartja számon, és el nem ismerését gyakran érvként hozzák föl amellett, miért is olyan fontos a Soá emlékezete a jövőbeni népirtások megakadályozása szempontjából. A bizonyítékok és a szemtanúk tanúságtétele ellenére viták folynak a tömeges atrocitásról, többek között azért, mert Törökország makacsul tagadja felelősségét.

Izrael esetében a kormányzat a Törökországgal fennálló ambivalens, politikailag mégis stratégiai fontosságú kapcsolat miatt utasította vissza az örmény népirtás elismerését. Törökország évtizedeken át zsarolt és fenyegetett államokat arra az esetre, ha elismernék a genocídiumot.

Kezdetben Izrael számára az elismerés politikailag szóba sem jöhetett, mert a szekuláris Törökország volt azon kevés iszlám (kultúrájú) országok egyike, amellyel Izrael együttműködött, és diplomáciai kapcsolatokat tartott fönn. Az iszlámista Recep Tayyip Erdogan elnöki diktatúrája alatt Törökország egyre ellenségesebb lett Izrael iránt. Ezzel párhuzamosan geopolitikai szempontból erősödött az ország iráni orientációja.

1915: Kitelepített örmények menetelnek a Mezopotámiai sivatagba

Izrael jelenleg kevéssé szorul rá Törökország jóindulatára, már csak azért sem, mert kapcsolatai az arab országokkal erősödőben vannak. Mégis, ahelyett, hogy egyértelműen elismerné az örmény népirtást, és ezzel történelmi szempontból helyes álláspontot foglalna el, az izraeli kormány napjainkban is fegyvereket adott el Azerbajdzsánnak, miközben az örmények által lakott településeket bombázott.

Ami az Egyesült Államokat illeti, az örmény népirtás elismerése több alkalommal is felmerült az elmúlt évtizedekben. Negyven évvel ezelőtt Ronald Reagan a véres eseményekkel kapcsolatban azokat „genocídiumnak” nevezte, ám a törökök tiltakozása nyomán a Kongresszus – politikai okokból – elállt ennek törvénybe iktatástól. Azóta az USA elnökei – bal- és jobboldalon egyaránt – tartózkodtak a kifejezéstől, hogy ne hívják ki Törökországot maguk ellen.

2019-ben a képviselőház elfogadta az örmény népirtásról szóló 401-11. sz. határozatot, amit a szenátus egyhangúan jóváhagyott. Az elnökök közül azonban eddig még egy sem követte példájukat.

Ebben a hónapban a Fehér Házban egyes források megszellőztették, hogy a Biden adminisztráció az örmény genocídium elismerésére készül, hogy ezzel helyrehozza történelmi tévedését.

Fontos látni, hogy mindez bizonyíthatóan államilag alaposan megszervezett tömegmészárlás volt. A keresztény örmények üldözése akkor már hosszú éveken keresztül folyt, de 1915-ben új lendületet kapott: az örmények javait kisajátították és lefoglalták, őket tömegével telepítették ki; halálmenetek indultak a szíriai sivatagba embertelen körülmények között.

Az oszmán törökök örmény tudósokat és értelmiségieket tartóztattak le és gyilkoltak meg, asszonyokat és lányokat erőszakoltak meg és vetettek rabságra; a túlélők koncentrációs táborokba kerültek. 1914 és 1918 között az oszmán törökök – a modern Törökország előfutárai – 1-1,5 millió örményt pusztítottak el.

A népek közössége pedig még mindig megengedi Törökországnak, hogy geopolitikai helyzetével visszaélve más államokat a népirtás tagadására vagy el nem ismerésére kényszerítsen. Törökország évtizedeken át aktívan cenzúrázta a genocídium tényének hirdetőit, tudósok kerültek meggyőződésük miatt börtönbe. Bizonyítékokat semmisítettek meg.

Miközben Németországban törvény tiltja a Holokauszt tagadását, Törökországban az örmény népirtás tagadása a törvényes. Az egész világ bűnrészes abban, hogy ez megtörténhet.

Ha csak néhány nagyhatalom elismerné az örmény népirtás tényét, máris megváltozna a helyzet. A kisebb nemzetek nem tartanának a következményektől, és követnék a példát: elismernék a történelmi eseményeket, amelyek nyomán egy népet csaknem kiirtottak.

A Biden adminisztráció nem csupán Örményországnak küldene erkölcsi szempontból kívánatos üzenetet. hanem az egész világnak. Megérett az idő.

 

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:Joe Biden, örmény népirtás

[popup][/popup]