Biden bedurvult, privátban “seggfejnek” nevezte Netanjahut, amiért nem hallgat rá

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az NBC News jelentése szerint az amerikai elnök bizalmasainak azt mondta, frusztrálja, hogy a miniszterelnök nem hajlandó változtatni a gázai taktikáján.

A Benjamin Netanjahuval szembeni növekvő csalódottságról szóló hírek közepette a Fehér Házban az NBC News hétfőn arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök magánbeszélgetésekben fejezte ki elkeseredettségét a miniszterelnökkel szemben – még “seggfejnek” is nevezte őt -, de nem készül nagyobb politikai változtatásokra.

A jelentés “öt, a megjegyzéseit közvetlenül ismerő személyre” hivatkozva azt írta, hogy Biden csalódottságát fejezte ki bizalmasainak, köztük kampányadományozóknak, amiatt, hogy “képtelen meggyőzni Izraelt, hogy változtasson a gázai katonai taktikáján”.

Az is zavarja, hogy Netanjahu elutasítja azokat a megállapodásokat, amelyek az amerikai elnök szerint Izrael számára győzelmet jelentenek, mint például a szaúdi normalizáció a palesztin állam elismeréséért cserébe.

Januárban Netanjahu állítólag elutasította Antony Blinken amerikai külügyminiszter javaslatát, amely szerint Szaúd-Arábia normalizálta volna kapcsolatait Izraellel, cserébe azért, hogy Jeruzsálem beleegyezik, hogy a palesztinoknak utat nyit az államiság felé.

Biden állítólag azt mondta, hogy megpróbálja rávenni Izraelt, hogy egyezzen bele a Hamásszal kötendő tűzszünetbe, de Netanjahu “pokoli elutasító volt”.

Az elnök a közelmúltban legalább három alkalommal “seggfejnek” nevezte Netanjahut, három névtelen forrás szerint.

“Egyszerűen úgy érzi, hogy ebből elég” – mondta az egyik forrás az NBC-nek Biden gondolatairól Netanjahu viselkedésével kapcsolatban. “Ennek véget kell vetni”.

Biden a jelentés szerint azt is mondta, hogy Netanjahu a háborút azért akarja meghosszabbítani, hogy hatalmon maradjon.

ToI

[popup][/popup]