Biden-Lapid közös sajtótájékoztató: Amerika minden erejével Izrael mellett áll Iránnal szemben

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Az imént zárult le az Izraelben tárgyaló Joe Biden amerikai elnök és Jair Lapid izraeli miniszterelnök angol nyelvű sajtótájékoztatója Jeruzsálemben, melyet az alábbi videón a 22. perctől megtekinthetnek. Ezt megelőzően írták alá a közös nyilatkozatot a kétoldalú kapcsolatok jövőjéről.

LIVE: Prime Minister Lapid and US President Biden Hold Joint Press Conference

ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא ארצות הברית ג’ו ביידן מקיימים מסיבת עיתונאים משותפת.Prime Minister Yair Lapid and US President Joe Biden hold a press conference.

Lapid beszéde elején emlékeztetett apjára, akinek bujkálnia kellett 1944-ben Budapesten, a nyilasuralom idején üldözői elől.

“Mi, Izraelben tudjuk, soha semmit nem kapunk készen” – mondta Lapid. “Az hogy itt állhatok, nem történhetett meg csak úgy. Megtanultuk a leckét. Országunknak mindig erősnek, szabadnak és biztonságosnak kell lennie, erős hadsereggel, mely képes megvédeni népét…”

,,Izraelnek megvan a képessége, hogy megvédje magát, és magáénak tudhatja az Amerikai Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét a biztonsága mellett” – mondta Biden az ötven perces tárgyalást követően Jáir Lapid megbízott miniszterelnökkel. „Kapcsolataink tizenegy perccel azutánra nyúlnak vissza, hogy Izrael kikiáltotta megalakulását, amikor az Egyesült Államok első országként elismerte Izraelt. Mi leszünk az utolsó ország, amely elhagyja Izraelt. Mi végleg itt vagyunk – és nincs kiút”.

„Hibát követtünk el azzal, hogy elhagytuk az Egyesült Államok befolyását a Közel-Keleten” – tette hozzá Biden. ,,Kilenc másik államfővel fogok találkozni, hogy szolgáljam az Egyesült Államok valamint Izrael érdekeit.”

Biden továbbá megismételte: ,,Elkötelezettek vagyunk annak biztosítására, hogy Iránnak soha ne legyen nukleáris fegyvere.”

Az elnök az izraeli 12-es csatornának adott interjújában, melyet szerda este vetítettek le, kijelentette, hogy végső lehetőségként nyitott erőt alkalmazni Irán ellen.

Biden a csütörtöki sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy ,,Izraelnek demokratikus, zsidó államnak kell maradnia. Ennek legjobb módja a két nép két állam elve, egyforma tisztelettel egymás iránt. Bármi, ami ettől távolabb visz, csapást mér Izrael biztonságára.”

Lapid is megerősítette szándékát a sajtótájékoztatón a kétállami megoldásra.

Lapid szerint „az egyetlen dolog, ami megállítja Iránt annak tudata, hogy ha folytatja nukleáris programja fejlesztését, a szabad világ erőt fog alkalmazni. Az egyetlen mód a megállításukra, ha hiteles katonai fenyegetést teszünk az asztalra.”

„Ez nem lehet blöff, valódinak kell lennie” – szögezte le Lapid. ,,Az iráni rezsimnek tudnia kell, hogy ha továbbra is becsapja a világot, súlyos árat fog fizetni.”

Biden és Lapid találkozójukon Jeruzsálemben (Fotó: Kobi Gideon / Izraeli kormány sajtóirodája)

A megbeszélésükön Lapid azt mondta Bidennek, hogy az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalások nem lehetnek továbbra is határozatlan idejűek, idézett a média egy vezető diplomáciai forrást, valamint a 2015-ös iráni megállapodás nyugati feleinek az ENSZ Biztonsági Tanácsához kell fordulniuk, és szankciókkal kell sújtani Iránt.

Lapid a sajtótájékoztatón arra kérte Bident, hogy közvetítse a béke üzenetét a térség országaihoz, ,,beleértve a palesztinokat is”, hozzátéve, hogy ,,Izrael békét akar és hisz a békében… soha nem engedünk egyetlen centimétert sem a biztonságunkból… de minden nemzetnek, aki békét és normalizált kapcsolatokat akar velünk, azt mondjuk: Sálom, Isten hozott” – írja az ujkelet.live.

*

A USA-Izrael közös nyilatkozat „erőteljesen kifejezi az Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok vitalitását és nélkülözhetetlenségét”.

A dokumentum az iráni nukleáris programmal foglalkozik, és mindkét országot arra kötelezi, hogy „a nemzeti hatalom minden elemét alkalmazzák”, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson.

Hangsúlyozza továbbá az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága és kvalitatív katonai előnye megőrzése iránt.

Biden négynapos regionális körútjának következő úticélja Szaúd-Arábiába lesz, méghozzá az országok közötti első közvetlen járattal. A látogatást sokan – köztük az amerikai vezető is – a Jeruzsálem és Rijád közötti egyre növekvő közeledés jelének tekintenek.

[popup][/popup]