Benny Gantz: nem kell mindig Izraelt keresni az iráni nukleáris incidensek mögött

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli védelmi miniszter vasárnap nyilatkozott ily módon, miután a Natanz melletti nukleáris kísérleti telepen történt tűz okául kiber szabotázsakciót emlegettek iráni illetékesek.

Benny Gantz

Izrael, amelyet a közel-keleti térség egyetlen atomhatalmának tartanak, kijelentette, hogy sohasem engedi meg, hogy Irán atomfegyverhez jusson, mivel Teherán a zsidó állam megsemmisítésére törekszik. Irán tagadja, hogy nukleáris fegyvert akarna fejleszteni; állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgál.

A föld alatti Natanz telep, ahol csütörtökön egyemeletes épület égett le részben, a dúsítási program színhelye, és az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynöksége felügyelete alatt áll.

Amikor Benny Gantz izraeli védelmi minisztert az Israel Radio a „titokzatos robbanásokról” kérdezte, azt válaszolta: „Nem föltétlenül minket kell keresni minden váratlan iráni esemény mögött. Ezek a rendszerek roppant bonyolultak, rendkívül magas biztonsági fokozatot igényelnek, és nem vagyok biztos, hogy az irániak képesek megfelelően kezelni őket.”

Három Reutersnek nyilatkozó iráni tisztviselő a Natanz melletti incidenst kiberszabotázs akciónak tulajdonította, de bizonyítékokról nem beszéltek. Az IRNA hivatalos hírügynökség a szabotázzsal kapcsolatban Irán ellenségeire, Izraelre és az USÁ-ra célzott.

A natanzi baleset helyszíne (Fotó: Reuters)

Mint ismeretes, a Stuxnet komputervírust a két ország együtt fejlesztette, majd a Natanz elleni kibertámadáskor vetették be 2010-ben.

Zeev Elkin az izraeli biztonsági kabinet minisztere szerint Irán áprilisban kibertámadást intézett Izrael ellen, hogy az ország vízellátását megbénítsa.

Irán a 2015-ben a világ hat atomhatalmával kötött atomalku keretében – a globális szankciók feloldása fejében – visszafogta nukleáris programját, majd felújította azt, amikor az amerikaiak 2018-ban fölmondták a szerződést.

Címkék:Benny Gantz, Irán, nukleáris baleset

[popup][/popup]