Bennett: A baloldal nem kevésbé hazafias, mint a jobboldal

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Naftali Bennett a diaszpóra és Izrael egységét hangsúlyozta az amerikai zsidó vezetők előtt.

Az észak-amerikai zsidó szervezetek (Jewish Federations of North America – JFNA) vezetőivel tartott találkozón azt mondta, hogy koalíciójának „új szelleme” kell hogy vezérelje az Izrael és a diaszpóra közötti kapcsolatokat.

Órákkal az ENSZ közgyűlésén hétfőn elmondott felszólalását követően Naftali Bennett a világ zsidóságának egységéről beszélt zsidó vezetők előtt a New Yorki Moise Safra Centerben.

„Új szellemet hoztam magammal” – tért vissza a Joe Bidennel folytatott augusztusi találkozás előtti felvetéséhez.

„Sose gondoltam volna, hogy működni fog” – utalt az általa vezetett szivárvány koalícióra, Jaír Lapiddal mint váltótárssal a kormányfői székben, jobboldali, centrista és baloldali cionista pártokkal, valamint az iszlamista Raam párttal a kabinetben.

„Tehetetlenség és kétségbeesés volt a levegőben” – utalt a két éven belül lezajlott négy eredménytelen választásra. Nehéz volt a döntés, hogy baloldali pártokkal közösen alakítson kormányt annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a patthelyzetből.

A koalíció Izrael és az USA zsidósága számára is tanulságul szolgál. „Ha nem tudunk leülni egymással, szétesik a kapcsolat… Népünk megosztottsága: örökségünk. A hagyomány szerint a második templom pusztulása a zsidó népet megosztó frakciók közötti alaptalan gyűlölködés miatt következett be… Most ezt nem engedhetjük meg” – jelentette ki, és szavait taps fogadta.

Hozzátette, hogy korábban maga is számos jelenlegi koalíciós partnerét démonizálta, mint ahogy azok is őt. A baloldal nem kevésbé hazafias, mint a jobb. A szinte a véletlenségből keletkezett koalíció képes megbirkózni a nehéz föladattal: Izrael kormányzásával.

Bennett Izrael és a diaszpóra viszonyát így jellemezte: „Amikor egy zsidót bántanak Pennsylvániában, az nekünk is fáj. Amikor egy zsidót bántanak Franciaországban, mi is fájdalmat érzünk, mert egyek vagyunk.”

Antiszemita incidens Brooklynban egy biztonsági kamera felvételén

„Ha van valami, amit tanulhatunk Amerikától, az az, hogy meghallgatják, és nem skatulyázzák be egymást. Itt egyszerűen zsidó vagy, és azzal együtt fogadnak el.”

Estefelé Bennett Kehillat Jeshuron zsinagógában közös imán vett részt, ugyanott, ahová járt, amikor NYC-ben élt. 15 perces beszédében kiemelte a helyi közösség bensőséges hangulatát.

Bennett a JFNA vezetői előtt kijelentette, hogy a régió, ahol Izrael létezik, „a legvadabb vidék”, a zsidó államnak erősnek kell lennie, hogy talpon maradhasson; a védelmi kiadások növelését is ezzel magyarázta. Mint ahogyan azt is, hogy nem tűrheti, hogy Iránnak atomfegyvere legyen.

Megelégedését fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus végül elfogadta a Vaskupola finanszírozását, annak ellenére, hogy a demokraták “Squad” elnevezésű progresszív frakciója igyekezett azt megakadályozni.

A terrorizmus elleni harcról szólva Bennett jelezte, képesnek tartja Izraelt, hogy megvédje magát, és sosem fogja amerikai csapatok segítségét kérni.

Még Bennett ENSZ-közgyűlési beszédét megelőzően Gilad Erdan, Izrael amerikai és ENSZ nagykövete kijelentette, hogy az USA lakossága és a demokrata párt túlnyomó részben Izrael mellett áll. A „kibővült Squad” tagjai „rosszul tájékozottak, vagy antiszemiták”.

A koalíció egyes tagjai, mint például Nachman Shai diaszpóra-ügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy Netanjahu felelős volt a diaszpóra zsidósággal megromlott kapcsolatokért. Eric Fingerhut, a JFNA vezérigazgatója a The Times of Israelnek adott interjújában azt mondta, hogy a felek kilábalnak a válságból, és ebben Bennettnek és kormányának komoly szerepe van.

Eric Fingerhut

„Vannak nézeteltérések? Nyilván igen, és ezzel a kormánnyal is lesznek. De eddig minden izraeli kormánnyal megtaláltuk a hangot, és ezután is meg fogjuk találni. Az izraeli vezetők azért is keresnek föl bennünket, mert tudják, hogy hűségesek vagyunk Izraelhez, bárki is legyen a vezetésben.” – így Fingerhut.

Amikor a siratófal pluralista platformjáról kérdezték, Fingerhut sajnálattal említette, hogy az előző kormány ezt nem engedélyezte, és elégedetten szólt arról, hogy a mostani hajlik ennek jóváhagyására. A miniszterelnök erről nem ejtett szót a JFNA vezetői előtt.

Fingerhut megemlítette azt is, hogy Bennett tisztában van az amerikai zsidóságot érő kihívásokkal, elsősorban az antiszemita hullámmal, amely a májusi gázai háború idején tetőzött.

Ugyanő elmondta, hogy a JFNA eseményt nem a viták jellemezték. „Bármikor is jön izraeli miniszterelnök az Államokba, ez kínálkozó alkalom számunkra, hogy üdvözöljük őt, ezzel is kinyilvánítva szeretetünket és támogatásunkat Izrael iránt.”

Times of Israel – Bassa László

Címkék:amerikai zsidók, diaszpóra, Naftali Bennett

[popup][/popup]