Bemutatkozik: Dubai zsidó közössége

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A zsidó közösség sorsa teljesen az ország vezetőinek kezében.

Dubai városkép az uralkodók arcképével

November egyik szombatján maroknyi hívő várakozott egy zsinagógában. Barátságosan beszélgettek, majd belekezdtek a szombat reggeli imába, noha még nem volt meg a minján. A tizedik férfire való várakozás ősidők óta ismerős jelenség a zsidóság körében. A helyszín viszont egészen különleges volt: a zsinagóga ugyanis a Dubai Emírség egyik lakónegyedében található.

A dubai zsinagóga a zsidók titkos menedéke a Közel-Kelet legnagyobb üzleti központjában. Legyenek akár helyi lakosok, utazók mind kivételezettek, akik tudnak a hely létezéséről. A tíz éve alapított imahely az Emírségek zsidó közösségének egyetlen működő zsidó intézménye.

A közösség egyik vezetője Ross Kriel elsősorban a biztonságot tartja szem előtt, de már virágzó zsidó közösségről ábrándozik. Kriel ortodox zsidó, aki feleségével és két gyermekével hat éve költözött ide Dél-Afrikából, és egy energiavállalat ügyvédjeként dolgozik. A távoli helyen a halachikus életvitel nagy kihívást jelentett.

Néhány háztömbre a zsinagógától található a „Villa”, egy közösség által bérelt lakóépület, itt él a Kriel család. Van itt imaterem, közösségi tér, játszóház, uszoda, az emeleten pedig hálótermek ahol az ide látogató vallásos zsidók sabbatkor éjszakázhatnak.

Ima az uralkodóért, a kormányért és a fegyveres erőkért

A zsinagógában a férfiak és nők közötti választófal alacsony, díszlámpák sora biztosítja a kellő magasságot. A szertartás ortodox, de a gyakorló és kevésbé vallásos résztvevőket nem választják el, és akadnak, akik autóval érkeznek. Amikor megvan a minján, a gyülekezet csoportokra oszlik, és megkezdődik a szertartás; itt északnyugat felé esik Jeruzsálem. A heti tóraszakaszt fehér bársonyba öltöztetett tekercsről olvassák föl. Ennek is megvan a maga története, ami szorosan összefügg azzal, hogy a közösség nyugodtan élhet az idegen környezetben.

A tóra takarón arany és ezüst hímzésű korona és kapu ábrázolás között arany színű arab nyelvű szöveg található, A hátoldalon az angol nyelvű fordítás.

Ezt a tórát
Őexcellenciája Mohamed Ali Alabbar
tiszteletére ajánljuk,
akinek látnoki szelleme és egyénisége ösztönzőleg hatott

barátaira, hazájára és nemzedékére

A zsinagóga

Mohamed Alabbar az Emaar Properties, a világ egyik legnagyobb ingatlancégének elnöke. Többek között az ő nevéhez fűződik Dubai híres látképének kialakítása a Föld legmagasabb épületével, az ikonikus Burj Khalifa toronnyal. Alabbar és az ingatlanüzlet ezer szállal kapcsolódik az Egyesült Arab Emírségek (UAE) kormányzatához. De New Yorkban is akad közeli barátja egy ortodox zsidó személyében.

Eli Epstein, a New Yorki központú Aminco Resources innovációért felelős hivatalnoka, amely könnyűfém- és acélkohászati üzemeknek szállít termékeket. Kettejük együttműködése évtizedekre tekint vissza, és ők alapították a The Children of Abraham (Ábrahám gyermekei) elnevezésű programot, amely a zsidó-muszlim párbeszédet bátorítja a tizenévesek körében. Epstein ajándékozta a tórát Alabbar tiszteletére.

Az üzleti nagyágyú támogatása biztonságot jelent a közösség számára. Ugyanakkor a zsidó lakosok is bölcs visszafogottságot tanúsítanak az iszlám városállamban, ami hosszú időn keresztül Izrael ellenségének számított, ahol a szaúdiak által nevelt imámok a zsidó állam elleni gyalázkodásról híresültek el, amíg a kormány ki nem tiltotta őket Dubaiból.

Benjamin Netanjahu Ománban

A sabbati szertartás egyetlen angol nyelven elhangzó része a kormányzatot élteti és sikeréért fohászkodik. A Kriel által felolvasott áldásban elhangzik az Emírségek elnökének, helyettesének neve, nem marad ki a többi emírség vezetője és koronahercegei. Úgyszintén említik az Emírség hadseregét. Mindez azt tükrözi, hogy a zsidó közösség sorsa teljesen az ország vezetőinek kezében van, és szerencsére élvezi annak támogatását, még ha az csendes is.

Ezt fejezik ki Eli Epstein szavai: „Elismerés illeti az uralkodókat azért, hogy megengedték, és bizonyos fokig támogatják a zsidó jelenlétet”.

Dubai alkotmányos monarchiaként működik, ahol a mintegy hárommilliós népesség mindössze 11 százaléka rendelkezik állampolgársággal. A lakósság többi része a földkerekség 200 különböző nemzetiségét képviseli. Szaktudásukat örömmel fogadják. A bűnözés minimális, a biztonságérzet garantált. Az udvariasság alapérték. A tolerancia teljes.

„Nincs még egy ország, ahol a társadalmi szerződés ennyire kristálytiszta lenne, és ezt minden itt élő személy tudomásul veszi. Nem ellenségeskedsz senkivel sem. Ott kezdődik, hogy nem lökdösődsz az utcán, nem szidod, nem bántod meg a másikat, nem avatkozol a dolgába” – mondja Kriel.

A mostaninál nagyobb zsidó jelenlét az öböl menti államok és Izrael közeledésével várható, ami már megkezdődött Benjamin Netanjáhu ománi látogatásával. Kétségkívül szerepet játszik ebben az iráni regionális hatalmi aspirációktól való félelem.

A dubai zsidó jelenlétet tíz éven át titoktartás övezte, a szerény publicitás is egészen új dolog. De fotókat nem közölnek a Villáról, és a közösség tagjai is rejtve maradtak. Nincs saját weboldaluk, a zsinagóga nem szerepel útikönyvekben. A közösségi média oldalain is hiába keresnénk őket. Híre szóbeszéd útján jutott el hozzánk, és címét csak hosszas átvilágítás és ellenőrzés után tudhattuk meg. Természetesen olyan intézmények vezetői, mint az American Jewish Committee vagy a Simon Wiesenthal Központ, felkeresték a közösséget, de egyelőre a Dubaiban élő zsidó pénzügyi, kereskedelmi, jogi és diplomáciai szakértők száma nem publikus.

Mindez még változhat a jövőben. Talán a régi terv is megvalósul, és megépül a mikve is.

A Times of Israel

nyomán: Bassa László.

 

Címkék:Dubai, zsidó közösség

[popup][/popup]