Belgium: zsidó szervezetek tiltakoznak flamand kollaboránsok dicsőítése ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A Belgiumon belül működő regionális flamand parlament havi folyóirata megemlékezett a képviselőtestület fennállásának 50. évfordulójáról. Ebben két ismert náci kollaboráns tevékenységét tüntetik föl kedvező színben.

Borms (a képen jobbra) 1941-ben náci üdvözlésre lendíti a kezét (Forrás Wikicom)

A De Standaard c. belga újság arról ír, hogy a „náci szimpátiájáról elhíresült” két kollaboráns –Auguste Borms és Staf De Clercq – a flamand parlament szerint „sokat tett a nyelv és a nép emancipációjáért” a flamand régióban.

Auguste Borms együttműködött a náci megszállókkal, ezért 1945-ben halálra ítélték, de végül az ítéletet megsemmisítették.

Staf De Clercq szélsőjobboldali mozgalma közreműködött a zsidók begyűjtésében. De Clercq 1942-ben meghalt.

Mint ismeretes, a nácik 25.000 belgiumi zsidót deportáltak Auschwitzba.

Yohan Benizri, a belgiumi zsidó szervezetek koordinációs tanácsának (CCOJB) elnöke szerint a kollaboránsok méltatása „botrányos”. „A belga zsidóságnak és a demokrácia híveinek elege van az egyre féktelenebb antiszemitizmusból. Aggódunk magunk és gyermekeink biztonságáért.”

Benizri állítja, hogy „a Soá eltorzítása és tagadása egyre nagyobb méreteket ölt, különösen az interneten. Sok belga fiatal nincs tisztában országa történelmével. A gyűlöletbeszéddel nem lehet küzdeni, amikor a szégyenteljes örökséget ünneplik.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Belgium, Flamand parlament, kollaboránsok

[popup][/popup]