Belgium a palesztinoknak: terroristákról elnevezett iskolákat nem támogatunk

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A belga kormány felfüggesztette a palesztin iskoláknak nyújtott támogatását, miután egy Hebronban működő palesztin lányiskolát az egyik leghírhedtebb terrorista gyilkosról neveztek el.

Az iskola logója a névadó képével

Az iskolát 2012-13 folyamán építették a belga kormány finanszírozásával, s az intézmény akkor a Beit Awaa elemi lányiskola nevet kapta. A belga támogatás tényét az iskola falán elhelyezett kétnyelvű tábla is megörökíti.

Az iskola növendékei; jobboldalon, háttérben a belga támogatást megörökítő emléktábla

Az iskolát azonban nemrég átnevezték. Új névadója Dalal Mughrabi, aki 1978-ban az egyik legvéresebb Izrael-ellenes merénylet résztvevője volt. Az izraeli emlékezetbe Coastal Road Massacre (parti úti mészárlás) néven vonult be a merénylet. 1978-ban 13 palesztin terrorista, (köztük Dalal Mugrabi) Libanonból tengeri úton átjutott Izraelbe. A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PLO/PFSZ) harcosai gépfegyverrel és aknavetőkkel voltak felszerelve. A partról eljutottak a közelben futó autóútig, ahol hatalmukba kerítettek egy éppen arra haladó autóbuszt, majd minden fegyverrel tüzet nyitottak az utasokra és az arra haladó autókra. Végül 38 embert öltek meg – köztük 13 gyereket – hetvenet pedig megsebesítettek. A terroristák többségét lelőtték, kettőt elfogtak, akik hét ével később egy fogolycsere egyezmény keretében kiszabadultak.

1978: A felrobbantott tés kiégett autóbusz a terrorista támadás után

Dalal Mughrabi, az egyetlen nő a terroristák között szintén életét vesztette az akcióban. Ezáltal hőssé vált és követendő példává a palesztin nyilvánosságban. Tereket, utcákat, intézményeket neveztek el róla. Korántsem ő az egyedüli: az ügyet feltáró Palestinian Media Watch (PMW) szerint összesen 31 palesztin iskola viseli terroristák nevét. A PMW beszámol a palesztin állami tévé egyik adásáról, amelyben – csöppet sem meglepő módon – az iskolában tanuló egyik lány úgy nyilatkozott, hogy „élete nagy célja olyan magasra jutni, mint Dalal Mughrabi, a mártír harcos”.

Miután a PMW felhívta a belga illetékesek figyelmét az ügyre, Didier Vanderhasselt, a belga külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az ő tudomásuk szerint az iskolát még mindig Beit Awwa általános iskolának nevezik és nem értesítették őket a névváltozásról. A külügyminisztérium ezután hivatalos úton a palesztin oktatási minisztérium illetékeseihez fordult. A választ még várják.

Mughrabi, a példakép egy palesztin tüntetésen

Ezután azonban belga részről olyan lépésre szánták el magukat, ami korábban nem volt szokásban: közölték, hogy felfüggesztik a palesztin iskolák támogatását mindaddig, amíg az ügy nem tisztázódik.

„Belgium egyöntetűen elítéli a terrorista támadások dicsőítését és semmiképpen nem engedi meg, hogy az országot terroristák nevével hozzák kapcsolatba” – közölte a szóvivő.

Az EJPress cikke nyomán: jég

[popup][/popup]