Bátorító zsidó tanítás dalban: minden törékeny, de mégse félj

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Ez a dal, a híres hászid rebbe, a breszlovi Náhmán rabbi életfilozófiáját és a judaizmus, sőt talán minden vallási érzés lényegét hirdeti.

“Mind tudjuk, tapasztaljuk – írja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a videóhoz írt kísérőlevelében -, hogy a világ, amelyben élünk, borzasztó bizonytalan, hogy kiszolgáltatottak vagyunk számtalan külső erőnek.

Nagyszüleink még jól tudták ezt, mi kezdtük elfelejteni, mostanáig. Külső bizonyosság nincs, csak a hit belső bizonyossága segít, önmagunkban kell fellelnünk Őt, meghallanunk a szólítását.

Az ének, a közösség, a közös éneklés összekapcsol egymással és vele, mindazzal, ami túl van rajtunk, amiért érdemes élni. Ne féljetek, maradjunk együtt, úgy, ahogy lehet, mert mindig lehet.

A breszlovi Náhmán tanítását – Bíró Eszter, Gerendás Péter, Klein Judit, Malek Andrea, Masa Anita, Masa Tamás, Nógrádi Gergely, Oláh Gergő, Pajor Tamás, Teszter Nelli énekli együtt, nekünk és velünk. Közreműködik: Andrasics Szabolcs, Bódi Mónika, Csányi Sándor, Kovács Laci, Langer Zoltán, Szabó Bálint, Szentkirályi György.

Köszönjük a Sabbathsong Klezmer Bandnek és a művészeknek, hogy együtt énekelhetünk.”

[popup][/popup]