Balos antiszemitizmus és Izrael-gyűlölet brit egyetemeken

Írta: jég - Rovat: Külpolitika, Politika

Nemcsak holmi kültelki kocsmában, vagy szuterénben működő illegális mecsetben szidják a „cionistákat” Angliában,

hanem az oxfordi egyetemen, mégpedig annak nagy múltú, munkáspárti klubjában, amely az ország baloldali politikusi elitjének keltetője.

Oxford-University-_2653654b

Oxford egyeteme

Az ügyre úgy derült fény, hogy a klub elnöki tisztségét betöltő diáknak elege lett a politikailag korrekt gyűlöletbeszédből és felborította az asztalt. Alex Chalmers lemondott tisztségéről, miután erősen kifogásolta, hogy a klub tagjainak – és általában az egyetemi baloldalnak – „valami bajuk van a zsidókkal” és a Hamasz-féle terrorista csoportokkal rokonszenveznek.

Az Oxford University Labour Club (OULC) elkötelezett híve a felszabadításnak, jegezte meg Chalmers, de bizonyos csoportokra valósággal mérget fröcsköl.

A klub tagjai és vezetői könnyedén dobálóznak a „ció” szóval, ami angol nyelvterületen a cionista/zsidó pejoratív megfelelője és eddig inkább csak a Ku Klux Klan honlapján lehetett vele találkozni.

A klub vezető személyiségei szolidaritásukat fejezik ki a Hamasszal és védelembe veszik a Hamasz taktikáját, amely szerint megengedett a civilek válogatás nélküli legyilkolása.

Chalmesnek akkor lett végleg elege a klubból, amikor az döntést hozott az „Israel Apartheid Week” megrendezéséről. Ez a rendezvény, illetve az ezt szervező csoport régóta hírhedt arról, hogy zaklatja a zsidó diákokat és antiszemita szónokokat hív meg előadást tartani.

Amikor a fenti jelenségeket kifogásolták, a klub egyik vezetője azt mondta, csak a cionisták szoktak farkast kiáltani.

A Labour Students, a Munkáspárt országos diákmozgalma közleményében ítélte el az antiszemitizmust és jelezte, komolyan veszi a jelenséget. Az egyetem vezetése szintén közleményben ítélt el mindenfajta zaklatást és bántalmazást és arra buzdította a diákokat, hogy jelentsék az egyetem illetékeseinek, ha ilyesmit tapasztalnak.

*

Miközben a jelenség elkeserítő, meglepetésre nincs okunk: a Szombat hasábjain nemegyszer írtunk arról, hogy az angolszász világ egyetemein lassan már tíz éve napirenden van a „palesztin szolidaritás”-nak nevezett Izrael-gyűlölet – amiből a zsidó diákoknak is bőven jut.

A zsidóellenes indulatok terjesztői elsajátították a haladás, a felszabadítás lózungjait és ezek segítségével szinte akadálytalanul terjesztik az anticionista mételyt az akciózásra mindig hajlamos diákság körében.

Az elmúlt hónapban – írja az ügyről tudósító Telegraph – tüntetők támadtak rá a King’s College London egy Izrael-párti diákszervezetének irodájára, székekkel verték be az ablakokat, miközben, a felvételek tanúsága szerint, a rendőrök tétlenül nézték az eseményeket.

 

[popup][/popup]