Az USA szerint Irán Izrael elleni támadása a küszöbön áll

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Bloomberg hírszerzési értékelésekre hivatkozva azt írja, hogy a csapás nagy pontosságú rakétákat és drónokat is tartalmazhat; az Egyesült Államok legfőbb közel-keleti tábornoka állítólag Izraelbe látogat, hogy megvitassa az iráni fenyegetést.

Iráni nők egy katonai parádén

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy egy Izrael elleni nagyszabású iráni támadás küszöbön áll, és az elkövetkező napokban megtörténhet – derül ki egy szerdai jelentésből, mivel Irán megismételte fogadalmát, hogy megtorolja az állítólagos szíriai izraeli csapást, amely az Iszlám Forradalmi Gárda több tisztje közül két tábornokot ölt meg.

A Bloomberg amerikai és izraeli hírszerzési értékeléseket ismerő személyekre hivatkozva arról számolt be, hogy Irán nagy pontosságú rakétákkal és drónokkal indíthat csapásokat izraeli katonai és kormányzati helyszínek ellen.

A jelentésben idézett egyik személy szerint az a kérdés, hogy Teherán mikor támad, és nem az, hogy megtámadja-e Izraelt.

Az Axios hírportál különben arról számolt be, hogy Michael Kurilla tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság vezetője csütörtökön várhatóan Izraelbe látogat, hogy Yoav Gallant védelmi miniszterrel és más tisztviselőkkel konzultáljon az iráni támadás veszélyéről.

A jelentés hozzátette, hogy az amerikai és izraeli tisztviselők különböző ügynökségek részéről az elmúlt napokban kapcsolatban álltak egymással, mivel az országok felkészülnek egy lehetséges válaszlépésre az április 1-jei állítólagos izraeli csapásra, amely egy damaszkuszi iráni konzulátus épületét találta el, ahol az Iráni Forradalmi Gárda tagjai tartózkodtak.

A jelentések akkor jelentek meg, amikor Joe Biden amerikai elnök megismételte Amerika elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett az iráni fenyegetésekkel szemben.

A Fehér Ház Rózsakertjében Kishida Fumio japán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Biden szerdán újságíróknak elmondta, hogy “az iráni fenyegetéssel is foglalkoztunk, mivel azzal fenyegetnek, hogy jelentős támadást indítanak Izrael ellen”.

“Ahogy Netanjahu miniszterelnök úrnak is mondtam, elkötelezettségünk Izrael biztonsága iránt az Irán és megbízottjai által jelentett ilyen fenyegetésekkel szemben vasszigorú” – mondta Biden. “Hadd ismételjem meg, vasszilárd. Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megvédjük Izrael biztonságát”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén hangsúlyozta az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatását a Joav Gallant védelmi miniszterrel folytatott szerdai telefonbeszélgetés során, és kijelentette, hogy Washington kiáll Jeruzsálem mellett a Teheránból érkező fenyegetésekkel szemben.

Egy amerikai tisztviselő később az Al Jazeerának elmondta, hogy Biden megjegyzései nem jöttek váratlanul, hozzátéve, hogy az USA segítséget nyújt Izrael védelmében, ha Irán vagy valamelyik megbízottja támadást intéz ellene.

A tisztviselő elmondta, hogy ha a támadás rakétákat és drónokat érint, az amerikai erők segíthetnek azok lelövésében, és azt is elmondta, hogy az USA nem zárta ki, hogy Izraellel közös válaszcsapást indít az Iszlám Köztársaság vagy szövetségesei ellen, ha azok megtámadják a zsidó államot.

A feszültségek közepette az iráni félhivatalos Mehr hírügynökség szerdán késő este arról számolt be a védelmi minisztert idézve, hogy Irán helyi idő szerint éjféltől “hadgyakorlatok” miatt felfüggesztette a főváros, Teherán feletti teljes légi forgalmat.

A hírügynökség azonban gyorsan eltávolította a jelentést az X-en lévő hivatalos csatornájáról, és egy újabb bejegyzésben tagadta, hogy ilyen hírt közölt volna.

Korábban szerdán Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető Teheránban egy tömeg előtt azt mondta, hogy “a gonosz rezsim hibát követett el, és meg kell büntetni, és meg is fogják büntetni”, utalva a hónap elején Damaszkuszban elkövetett, állítólag Izrael által végrehajtott támadásra, amelyben hét Forradalmi Gárda-tag, köztük két tábornok halt meg.

Khamenei beszédét követően Gallant izraeli védelmi és Israel Katz izraeli külügyminiszter egyaránt azzal fenyegetőzött, hogy ha Irán támadást indít saját területéről, akkor Izrael visszavág Iránon belül.

Közben egy, a helyzetet ismerő forrás szerint az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja felhívta Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Irak külügyminiszterét, hogy megkérje őket, adjanak át egy üzenetet Iránnak, amelyben arra szólítják fel, hogy csökkentse a feszültséget Izraellel.

A Fehér Ház közel-keleti megbízottja, Brett McGurk arra kérte a tisztviselőket, hogy lépjenek kapcsolatba az iráni külügyminiszterrel, hogy közvetítsék azt az üzenetet, hogy Iránnak de-eszkalálódnia kellene Izraellel szemben, amit meg is tettek – mondta a névtelenséget kérő forrás.

Az iráni külügyminisztérium szerdán közölte, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Irak külügyminisztere telefonon beszélt az iráni külügyminiszterrel, és megvitatták a regionális feszültségeket.

A Fehér Ház nem kívánt nyilatkozni. (Times Of Israel)

[popup][/popup]