Az USA külügyminisztériuma antiszemitaként bélyegezne meg Izrael-ellenes emberi jogi szervezeteket

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Az USA külügyminisztere, Mike Pompeo vezető emberi jogi szervezeteket szeretne antiszemitaként megbélyegezni Izrael-ellenességük miatt.

Mike Pompeo külügyminiszter

Minderről a Politico adott hírt két forrásra is hivatkozva, de az egyiket titokban tartva. A megnevezett forrás egy kongresszusi asszisztens, aki kapcsolatban áll a külügyminisztériummal. A három szervezet az Amnesty International, a Human Rights Watch és a Oxfam, melyekkel kapcsolatban az amerikai külügy azt szeretné elérni, hogy semmiféle állami támogatásban ne részesülhessenek.

Ezek a szervezetek, bár nem nyíltan, de támogatják a nyíltan Izrael-ellenes Boycott, Divestment and Sanctions mozgalmat, ami Izraellel szemben bojkottra, tőkekivonásra és szankciókra buzdít, mert az ország kormánya építkezéseket hagy jóvá olyan palesztin területeken, melyek a nemzetközi jog szerint a majdani palesztin állam területét képezik.

Az Amnesty International egyik amerikai vezetője szerint alaptalanok az antiszemitizmus vádak, sőt a szervezet mindenütt a világon küzd az antiszemitizmus és a gyűlölet más formái ellen, és további, bővebb választ helyezett kilátásba az amerikai külügyminisztérium vádjaira.

A másik két szervezet is visszautasította az egyoldalúság és az Izrael-ellenesség vádját. Az Oxfam képviselője arra hivatkozott, egyaránt dolgoznak izraeliekkel és palesztinokkal emberi jogok és életmentés terén.

A Politico azt is megjegyzi, hogy az amerikai külügyön belül is ellenérzéseket kelt a szólásszabadságot befolyásolni próbáló kezdeményezés. Pompeo hosszútávú politikai ambícióit látják az ügy mögött, melyben az Izrael-barát és neo-protestáns Trump szavazókra kíván támaszkodni.

[popup][/popup]