Az új argentin kormány környezetvédelmi minisztere egy rabbi

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika

A környezetvédelem és fenntartható fejlődés miniszteri posztjára Sergio Bergman parlamenti képviselőt és rabbit nevezte ki a jobbközép irányzathoz tartozó Mauricio Macri, az új argentin államfő, aki november 23-án aratott választási győzelmet. 

Sergio Bergman

Sergio Bergman

A kormány december 10-én lép hivatalba.

Úgy tudni, hogy jelenleg Bergman az egyetlen rabbi a diaszpórában (Izraelen kívül), aki egyben miniszterként szolgál egy kormányban, s Argentínában első rabbiként tölthet be miniszteri tisztséget.

A Cambiemos (Változtassunk) párt soraiban politizáló Bergman a két évvel ezelőtti választások idején a párt  parlamenti jelöltlistáját vezette.

Bergman Argentína legrégebbi zsinagógájában működik rabbiként, de arról ismert, hogy az argentin Ferenc pápa közeli barátja és bizalmasa. “Az evangélium Ferenc Pápa szerint” címmel vallásos esszékből álló könyvet írt, melyben elismeréssel nyilatkozik az egyházfőről, mint vallási vezetőről, szociális munkásról és politikusról.

Benjamin Netanjahu szerdán telefonon gratulált Macri győzelméhez és egyben meghívta Izraelbe. “Macri azt mondta nekem, hogy Argentína és Izrael kapcsolatai most javulni fognak” – osztotta meg Netanjahu a jó hírt a Facebookon.

Az alábbi felvételen Bergoglio bíboros, a későbbi Ferenc pápa, Bergman rabbi könyvéhez írt előszavát olvassa fel.

Címkék:Sergio Bergman

[popup][/popup]