Az oroszok már a zsinagógában vannak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A meghívó külső oldala

A meghívó külső oldala

Január 18-án, a budapesti gettó felszabadulása 70. évfordulóján a Vörös Hadsereg (sic!) Alexandrov Együttes Kórusa lép fel a Dohány utcai zsinagógában a Budapesti Zsidó Hitközség szervezésében, a Roszatom szponzorációja mellett. A magyar szónokok mellett ünnepi beszédet mond az orosz nagykövet és egy orosz homokrajz-művész tart előadást.

A meghívón a Radnóti idézet fölött egy orosz vers részlete – fordítás nélkül.

Erről értesülhetünk a mellékelt meghívóból, valamint a BZSH honlapjáról. Apró hiba, hogy az orosz hadsereget ma már nem hívják Vörös Hadseregnek. Talán a túlélők kedvéért idézik vissza a régi elnevezést?

A túlélő magyar zsidó nemzedék szemében a gettót felszabadító szovjet katonák emlékezete pozitív érzéseket kelt, melyet tiszteletben kell tartanunk.

BZSH meghívó gettó 70

A meghívó belső oldala

 

Ám annak a ténynek az ismeretében, hogy a hitközség vitatott múltú, és immár erősen vitatott jelenű ügyvezetője, és nemrég eltávolított munkatársa erős orosz kapcsolatokkal – mi több, Schwezoff Dávid édesanyja a Heti Válasz információi szerint orosz névvel – is rendelkezik, mindez inkább gyanakvást és aggodalmat kelt, mint szimpátiát.

Különösen furcsa e demonstratív gesztus a Budapesti Zsidó Hitközség részéről, amikor Magyarország e pillanatban érzékeny orosz-amerikai ütközőzóna, és a Paksi Atomerőmű bővítésének megbízását bizalmas tárgyalások nyomán, politikai és sajtó-felháborodást keltve adta az orosz állami atomenergiai cégnek a magyar kormány.

Annak a cégnek, mely a gettó-felszabadítási koncertet szponzorálja.

Lehetséges, hogy Schwezoff Dávid, aki egyben a Bethlen téri zsinagóga kántora is, a Paksi Atomerőmű tervezett új orosz beruházásának sikeres átadásakor a Tum balalajkát is elénekelné Vlagyimir Putyin tiszteletére?

Lehetséges, hogy még táncolni is fog?

Roszatom

 

Kapcsolódó cikkünk: Putyint nem hívták meg Auschwitzba, az oroszokat meghívták a Dohány utcai zsinagógába

Címkék:Rosztatom

[popup][/popup]